Is pure chocolade gezien de ingrediënten eigenlijk wat duurder dan melkchocolade, omdat er meer cacao in zit? Waarom zijn ze dan toch even duur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn in chocolade net zoveel prijsverschillen en kwaliteitesverschillen als in wijn. Net als de druif bij de wijn, is de cacaoboon de bepalende factor voor de prijs. Je hebt veel cacaobomen/-bonensoorten en sommige bonensoorten zijn zelfs zeldzaam en daardoor erg duur. Neem een boon als de 'Criollo' een kwetsbare boon, die naast veel zorg en aandacht, ook perfecte omstandigheden qua klimaat en bodem nodig heeft om een goede oogst te geven. De allerbeste bonensoort ter wereld, de 'Porcelana', is uiterst zeldzaam en duur. de tabletten zijn dan ook beperkt verkrijgbaar en hebben zelfs een serienummer. Zo is er ook een verdeling van milde en sterke varianten, ligt er net aan uit welk land ze komen. Je kunt er echter van uitgaan dat echte pure chocolade zoals de couverture die banketbakkers het liefst gebruiken vanwege de uitstekende smelteigenschappen, puur zo uit de hand te eten, bijna niet te doen is. Ik vind hem althans bijna vies omdat hij zo bitter smaakt. Van alleen de cacaomassa kan geen chocoladereep gemaakt worden. deze zou keihard en korrelig zijn. Daarom worden volgens een vaste receptuur allerlei ingrediënten aan de cacaomassa toegevoegd; extra cacaoboter om de taaie cacaomassa te verrijken voor pure chocolade, slagroom of melkpoeder voor melkchocolade, uiteraard suiker en evtl. smaakmakers als vanille en hulpstoffen zoals lecithine. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaomassa, maar alleen van cacaoboter en suiker, melkpoeder en vanille. Is dus eigenlijk geen echte chocolade in die zin. De goedkope repen zijn gemaakt van een niet kostbare cacaoboon. Het is één grondcacaomassa in de fabriek, waaraan cacaoboter wordt toegevoegd en dan wordt het verschil gemaakt in melk/puur door in een deel melkpoeder of slagroom toe te voegen en de smaken. Nootjes erbij maken ze dan weer iets duurder maar over het algemeen is de basis dezelfde prijs in totaal met de toevoegingen als melkpoeder/room. Maar echte kwaliteitschocolade zal je altijd betalen! De pure varianten zullen dan toch duurder blijken te zijn vanwege het grote deel cacaomassa van relatief hoogwaardige bonensoorten. Maar ook de melkchocolade met een hoogwaardige boon als cacaomassa-aandeel, zal dan niet echt zo goedkoop als 'gewone' consumenten chocolade uit de supermarkt zijn.

Bronnen:
http://www.tasteforchocolate.nl/pure-chocolade

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100