Mijn opa noemt een chocoladereep kwatta, wat bedoelt hij dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is grappig !!! Vroeger had je ook repen chocolades die kwatta heten. Ik ken ze ook nog. Dus een kwatta is een reep chocola .

Vroeger had je kwatta repen ik weet niet of dat merk nog bestaat. Het was een heerlijke reep.

Hoogstwaarschijnlijk heeft je Opa in militaire dienst gezeten. Kwatta, merknaam voor een chocoladereep, was zeer populair onder soldaten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwatta_(merk)

Hij bedoelt hiermee de chocoladereep van het merk Kwatta. Hieronder meer info over het merk. De zegswijze “alle ogen zijn gericht op Kwatta” is nog niet vergeten, al bestaat de cacao- en chocoladefabriek Kwatta al lang niet meer. In 1883 richt P.de Bondt samen met zijn compagnon J.G. van Embden een bedrijf op in Breda. Het bedrijf noemen ze Kwatta naar de cacaoplantage van Van Embden in Suriname. De gebroeders Stokvis, die het bedrijf tien jaar later zou overnemen, moderniseren het en breiden het uit. Als op de cacaomarkt in 1907 een crisis uitbreekt en de grondstofprijzen sterk stijgen, moeten veel cacao- en chocoladebedrijven hun deuren sluiten. Kwatta overleeft dankzij de verpakte reep. Op de wikkel staat een soldaatje. Vijf soldaatjes geven recht op een gratis reep. De reep doet het goed bij de soldaten. Het leger is afnemer van Kwatta en de reep is in de kazernes te koop. De reep wordt daarom ook wel manoeuvre-reep genoemd.

Kwatta (merk) "Kwatta's Manoeuvre chocolaad. De beste vredestichter." Advertentie uit de Eerste Wereldoorlog. Kwatta is sinds 1972 een volledig Belgische merknaam voor chocoladeprodukten. Eerder was het een Belgisch-Nederlands merk chocolade, geproduceerd in Breda en Bois-d'Haine (sinds 1913), met chocola afkomstig van een Surinaamse cacaoplantage met dezelfde naam. Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden. Het merk is sinds 2001 in handen van de Amerikaanse multinational Heinz.

Dat heeft het "Kwatta mannetje" bij jouw opa veroorzaakt! Dat kereltje stond in die vervlogen dagen met z'n beeldmerk prominent voor chocolade...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100