Vroeger werd voor lekkerbekjes wijting en kabeljauw gebruikt. In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes', een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven.
Toegevoegd na 2 minuten:
Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.
Tegenwoordig wordt er voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van diverse andere goedkopere soorten vis, omdat wijting en kabeljauw te duur zijn geworden door overbevissing. De jonge wijting wordt vaak als bijvangst gevangen als te kleine vis. Meer en meer wordt daarom voor een lekkerbekje de vissoort Pangasius gebruikt. Veel vishandels geven niet aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling. Er is een groot verschil tussen zeevis (heek, wijting etc.) en zoetwatervis (Pangasius). Niet alleen in prijs maar vooral ook in smaak. Om zeker te stellen dat men geen gekweekte zoetwatervis krijgt is het zaak om vooraf naar de vissoort te vragen.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lekkerbekje