Bestaat er een machine waarmee je een conservenblik met de hand kunt sluiten waarna het blik net zo dicht is als conservenblikken uit de supermarkt?

Is een goede sluiting afhankelijk van de kwaliteit van het inblikapparaat of van het vullen met gekookte producten? Wordt in dat geval het deksel op het blik gezogen net als bij glazen groentepotten? Zit er een kunststof laagje op het deksel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, zo'n apparaat bestaat. Zie link. Maar of je dat nou op je aanrecht wil hebben staan....

Bronnen:
http://www.foodpilot.be/en/toestellen-snac...

Nee, zo'n ding bestaat niet. Niet alleen moet de inhoud van het blik op de juiste manier bereid zijn ook moet het vacuum gemaakt worden en moet het deksel er op "gelast" worden. Een slager bij mij in de buurt wil wel vlees voor klanten inblikken, wat je zelf uitzoekt. Hij maakt het dan klaar en blikt het professioneel in. Wil je zelf gaan conserveren dan raad ik je wecken of inmaken aan. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken

De reden waarom een conserve lang houdbaar is, is niet (alleen) omdat de blik goed afgesloten is, maar omdat nádat de blik afgesloten is, de blik wordt verhit en hierdoor wordt de inhoud gesteriliseerd (=alle bacteriën in de blik worden afgedood) Dat bereik je door een verhitting toe te passen (van de afgesloten blik) waarmee op alle punten in de blik een temperatuur van 121°C gedurende 3 minuten (dat is de temperatuur van waterdamp onder een druk van 2 bar), of een andere behandeling op een andere temperatuur gedurende een langere tijd. Als de inhoud van de blik heel zuur is, of heel veel zout of suiker bevat, dan kan je hetzelfde resultaat bereiken met een kortere tijd of minder temperatuur, maar dan wordt het ingewikkeld (hoewel je tabellen kan vinden waarmee je alles kan berekenen) Dus de machine waarnaar het antwoord van Suske verwijst, is prima geschikt om de blik af te sluiten, maar daarna moet je de blik zelf koken. Zelfs als je vóór het sluiten vacuum trekt in de blik. Anders krijg je een tijdbom: de bacteriën in de blik, zelfs zonder zuurstof, gaan zich zeer langzaam vermenigvuldigen, gas produceren, en op den duur de blik laten barsten, soms exploderen met heel veel kracht. En dat is in het gunstigste geval. Als dat niet gebeurt en je gaat eten van dat blik, loop je een groot risico dat je botulisme krijgt, en dat is... laat maar zo zeggen: behoorlijk dodelijk. Zie de links om te zien hoe je een conservenblik moet maken, en wat botulisme is. Het kan wel thuis, maar is niet zo makkelijk, en beslist niet zo veilig. Toegevoegd na 1 minuut: Sorry, ik was het antwoord vergeten: ja, zo'n machine bestaat, maar zoals je kon lezen, daarmee ben je nog niet klaar om een conserve te maken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Botulisme
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100