Waarom groeit witlof in het donker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Witlof is een bladgewas dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Witlof

Witlof groeit ook wel in het licht, maar dan zou het groenlof worden. Omdat mensen liever witte lofblaadjes op hun bord hebben, worden de planten in het donker geteeld. Op dezelfde manier houdt men ook asperges wit. De asperges worden bedekt met aarde zodat ze ook in het donker groeien. daarom zie je die ophogingen in een aspergeveld. Zodra die asperge zijn kop boven het zand steekt wordt hij gestoken om te voorkomen dat hij groen wordt. Witlof is hetzelfde, maar die kunnen gewoon in een donkere ruimte geplant worden zodat ze wit blijven

Ik kan je vraag op twee manieren lezen, dus geef ik op 2 manieren antwoord: 1) Waarom KAN witlof in het donker groeien? Witlof is een bladgroente die (zoals de meeste planten) geen licht nodig heeft om te kunnen groeien. In afwezigheid van licht produceert de plant geen chlorofyl (dat is de groene stof die de fotosynthese mogelijk maakt), en blijft deze dus wit. De energie voor het groeien en het produceren van de blaadjes (de witlof zoals je deze in de winkel vindt) wordt dan uit de reserves in de penwortel gehaald, en het water dat voor de teelt gebruikt wordt, dat verrijkt is met mineralen, stikstof, enz. In het donker vindt uiteraard geen fotosynthese plaats. Dat betekent dat de plant zuurstof (O2) gebruikt en kooldioxide (CO2) afgeeft, net zoals alle dieren, in plaats van 2) Waarom WORDT witlof in het donker verbouwd? Omdat de consument witte witlof wil eten. Als de witlof aan het licht wordt blootgesteld, zelfs na de oogst, dan begint de plant meteen chlorofyl aan te maken, en wordt heel snel groen. Het is voor de plant veel efficiënter om energie uit de zon te halen dan op de reserves uit de penwortel te groeien, vandaar dus dat dit zo snel gebeurt. Onder invloed van licht worden ook andere stoffen aangemaakt die de plant een andere, bittere, smaak geven, en de blaadjes worden ook harder en taaier. Dat is ongewenst. Groenlof is een variant van witlof (niet exact dezelfde die gebruikt wordt voor witlof) die in een late fase van de groei wel aan het licht wordt blootgesteld. Niet te veel, niet te vroeg, en niet te lang, anders is het ook niet lekker. Er bestaat ook roodlof, die net zoals de groenlof naaste familie van de witlof is, maar niet dezelfde plant is. Deze produceert naast de groene pigmenten ook rode pigmenten (anthocyanen) Witlof (en ook groenlof en roodlof) wordt in lichtdichte kratten verzameld, vervoerd en verhandeld, om de vorming van chlorofyl tegen te gaan, en de smaak te bewaren.

Witlof groeit niet echt in het donker. De wortels groeien gewoon eerst op het land. Daarna worden ze gerooid en het loof eraf gestoken. De penen (net een soort wortels) worden in een verwarmde kuil gestapeld; daar is het donker. Door de warmte gaan de penen uitlopen; doordat er geen daglicht bijkomt blijven de bladeren wit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100