Mag je in plaats van 2 x fruit en 200 gram groente per dag ook 4 x fruit nemen?

Als het eens een dag niet lukt om groenten te eten. Is dit dan een volwaardige vervanging?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een keertje kan natuurlijk geen kwaad. Net zoals het geen kwaad kan om een keertje je fruit door groente / rauwkost te vervangen. Maar over het algemeen zitten er in fruit teveel suikers (koolhydraten) om groenten (voornamelijk vezels en - andere- vitaminen) volledig te kunnen vervangen. Je zult dus ook je spruitjes moeten eten ;) Beiden zijn, hoewel plantaardig, toch dermate verschillen groepen voedingsmiddelen (met de 'overlap'-categorie van bijvoorbeeld tomaten en paprika's, of de groenten die meer in de eiwit-groep thuishoren (zoals peulvruchten). Gewoon zorgen dat je zo gevarieerd mogelijk eet, dan is er over het algemeen niks aan de hand. Dus ook fruit en groente afwisselen. Dat is in de regel een stuk gezonder (en lekkerder) dan "volgens het boekje" elke dag twee bananen en twee keer een stuk komkommer wegwerken. Dat zou al heel snel te eenzijdig zijn.

Het is geen vervanging met dezelfde vitamines maar voor een paar keer is het een prima vervanging zit namelijk wel een hoop van dezelfde stoffen in.

Nee. Want in groenten zitten andere voedingsstoffen dan in fruit. Maar je kunt toch gemakkelijk vele soorten groenten rauw eten? Wortels, tomaten, witlof, paprika, komkommer. Zo moeilijk is het niet om dat elke dag naar binnen te krijgen!

Nee,is geen goede vervanging. In fruit zit ook veel meer suiker, dus mag je niet te veel van nemen.

Je moet die "voorschriften per dag" niet zo letterlijk nemen. Je hoeft je groente niet iedere dag te wegen en twee druiven zijn ook twee stuks fruit. =:)) Je kunt veel beter globaal naar een week kijken en wat je die week eet. Misschien eens een poosje bijhouden. Heb je groente die je wel erg lekker vind dan eet je daar misschien veel meer van dan 200 gram. Of je eet er een bakje rauwkost bij. Dan kan je best een keer in de week frites eten met mayonaise en een kroket............zonder groente. Zo maar vervangen van groente door fruit zou ik niet doen. Vooral vanwege de suikers.

Eens in de paar keer oke maar niet permanent of langdurig nee. Omdat de soorten vitamines en voedingsstoffen varieren nogal tussen groente en fruit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100