Wat doen ze met maïs, voordat je er popcorn van kan maken?

Als ik naar een willekeurig maïsveld ga en pluk er 3 maiskolven waarvan ik de maïskorrels in een pan verwarm, (of in de magnetron) waarom veranderd het dan niet in popcorn? Word popcorn van "speciale" maïs gemaakt, word de maïs van te voren bewerkt of doe ik iets verkeerds?? Alvast bedankt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat om een andere variëteit maïs, genaamd "everta", die anders is dan de maïs die je gebruikt om te koken, bakken, of olie eruit te persen. Deze specifieke variëteit heeft een lager vochtgehalte, minder eiwit, en een veel harder velletje dan alle andere soorten maïs. Heel bijzonder aan maïs (alle soorten) is dat het velletje van de korrel vrijwel ondoordringbaar is voor water of damp. Hierdoor bouwt tijdens het verhitten de druk van de waterdamp binnen in de korrel zich op, totdat het geheel 'poft', en dan krijg je popcorn. Daarom ook dat popcorn zonder water moet worden gepoft, je kan beter olie of een beetje boter gebruiken. Om de warmte goed te verdelen en de smaak te verbeteren. Zoals Amadea terecht aangaf, maïs wat in NL wordt gecultiveerd is bijna allemaal voor diervoeding bestemd, maar zelfs dat soort maïs kan worden gepoft. Je moet dan de maïskolven eerst goed laten drogen (meerdere dagen, of zefs weken, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur) voordat je deze gaat poffen. Hierdoor droogt het velletje van de individuele korreltjes af, en wordt het harder, waardoor het straks kan poffen. Met net geplukte kolven zal het nooit lukken, omdat de velletjes te vochtig en zacht zijn, en dan gaan ze niet in één keer breken, maar eerder snel scheuren, waardoor de damp die binnen ontstaat kan ontsnappen, en je krijgt nooit voldoende druk in de korrel opgebouwd. Dat is het geheim achter een gelukte popcorn! Overigens, ik zou nooit een kolf (of welke groeten dan ook) uit een veld plukken en zelf opeten: je weet nooit of de boer net gespoten heeft met een bestrijdingsmiddel, waardoor je jezelf kan vergiffen. De boer houdt de wachttijd na zo'n behandeling in de gaten, maar je kan dat onmogelijk weten, voelen of ruiken.

De maïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn korrels van een speciale variëteit maïs. De maïs die in Nederland groeit is geschikt voor veevoer, en niet om te poffen. Je zult eerst pofmaïs in de supermarkt moeten kopen.

Bronnen:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/graa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100