Waarom is biologisch voedsel in de eko-shops en supermarkten zo duur?

Soms doe ik boodschappen bij een VoKo ('n voedsel cooperatie) waar zelfs eten gekocht kan worden dat goedkoper is dan niet-eko producten in de supermarkt!

Deze Voko is zo goedkoop door de groothandel-prijzen en de vrijwilligers die het runnen. Deze prijzen kunnen mooi gebruikt worden ter indicatie van de groothandel prijzen.

Eko-produkten in de reguliere eko-shops en supermarkten zijn soms 2x zo duur zijn als de niet-eko-producten.
Een simpel rekensommetje leert dat de prijs 50% hoger ligt dan de inkoopprijs, dat is toch wel heel veel?

Je zou toch verwachten dat juist mensen die een eko-supermarkt runnen, graag willen dat eko-producten voor iedereen binnen het budget vallen. Worden we uitgebuit? Bij de commerciel supermarkten snap ik het iets beter, alhoewel zij toch ook op dit gebied juist klanten zouden kunnen lokken. 'De goedkoopste eco-producten van het land !!'.

Maar misschien zie ik iets over het hoofd, vandaar deze vraag...

Ik vind het wel jammer, want de veeeeeel lekkerder smaak, de garantie dat je geen restanten verdeldelgingsmiddelen binnenkrijgt en de wetenschap dat de aarde niet vervuild wordt, zullen ervoor zorgen dat bij goedkopere producten iedereen eko gaat kopen.
Dat zou fijn zijn...

Toegevoegd na 18 uur:
De antwoorden gaan niet echt in op het feit dat dus de vermoedelijke groothandelprijzen DE HELFT zijn van de prijzen die gerekent worden in zowel eco-shops als supermarkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer je eco en niet eco product even duur zijn neemt iedereen het eco product. Maak je het eco product 2 maal zo duur zal een gedeelte van de mensen voor het goedkopere product gaan (wat voor de supermarkt verder dan weinig verschil maakt). Ga je voor het eco product dan vangen zij een hogere marge. Mensen willen meer betalen voor een eco product dan voor een gewoon product, dus zullen ze er meer voor betalen.

Ja, je hebt gelijk, ik vind het ook jammer. Maar ik kan het wel begrijpen. Die kleine reformwinkels moeten vechten voor hun leven. Ze concurreren tegen te grote supers. Niet heel veel mensen komen bij hun kopen. Daarnaast moeten zij enorm op letten dat zij goede producten verkopen. Want de koper vertrouwd hun volledig. Dus hun kopers willen wel meer betalen. De reformwinkel is duurder, omdat zij zich onderscheiden. Toch is deze prijs net zoveel als de Eko producten in de supers. Dat zal ook te maken hebben met het verschil tussen Eko en niet Eko. Ook ik proef het kwaliteitsverschil. Een goede fles wijn is nu eenmaal ook duurder. Want de liefhebber koopt die toch wel.

De opbrengst van eko producten is lager dan van niet eko producten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en groeihormonen gebruikt, waardoor het aantal kilo's opbrengst gewoon lager is. Door het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen is er ook meer uitval (aangevreten appels als voorbeeld), en ook dat verlaagt de opbrengst van eko goederen. Dat alles zorgt voor een iets hogere prijs van eko produkten in de winkel

Als je kiest voor gezondheid en smaak dan zou je kiezen voor eko-producten. Ze zijn duurder omdat ze anders zijn gekweekt. Er wordt geen kunstmest gebruikt, en niet met gif gespoten. Hierdoor is er een lagere opbrengst en juist meer arbeid nodig, Komt nog bij, dat er veel minder omzet in zit dan niet biologische producten, ook al hierdoor is het eko-product al duurder. Niet ecologisch gekweekte producten, worden op de massa gekweekt, veel kunstmest, soms extra licht en daardoor erg veel kilo's, soms zo veel dat er een overschot is en de veilingprijs erg laag! Hier maken veel bedrijven gebruik van, door deze producten als klantenlokkertje te gebruiken en extra laag te prijzen. Als je dan gaat vergelijken, ja, dan kost een eko-product veel meer. Het heeft dus zoals altijd met geld te maken. Blijf het maar gewoon kopen en eten, je gezondheid is niet in geld uit te drukken. En promoot het, het is meer dan de moeite waard.

Veel van wat gezond is en hoort te zijn wordt tegengewerkt. Dus dit ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100