Waarom is witbrood goedkoper dan volkorenbrood?

Wit en volkorenbrood zijn even zwaar. De vezels die vrijkomen bij het bereiden van meel voor witbrood zijn nauwelijks geld waard (een zak met alleen maar vezels zijn voor een paar cent te koop).
En ten slotte kost het ook nog eens extra werk om alle vezels er netjes af te halen.

Toch is witbrood stukken goedkoper, hoe kan dit?

Hetzelfde is het geval bij witte en bruine rijst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volkorenbrood moet ongeveer 25% langer bakken en dat kost dus veel meer energie.

Omdat er veel meer bruin brood, en volkorenbrood wordt gegeten! Commercieel niet dom dus....

Daarmee bewijs je dat de kostprijs helemaal niet de prijs is van het product... En een ander facet is dit: toen de gulden er was, kostte alles 9,99 en 14,99 en nu is er de Euro en het kost nog steeds 9,99 en 14,99... Dat kan toch niet, precies een factor 2,17 duurder... De prijsstelling van producten is (bijna) totale willekeur...

Thomas Allinson (1858-1918) was een Britse arts. Hij was ervan overtuigd dat je gezondheid verbetert door de juiste lichaamsbeweging en voedingspatroon. In de tijd dat Allinson leefde was witbrood populair onder de rijke bevolking, omdat dit duurder was. Deze arts beweerde echter dat volkorenbrood beter is voor je gezondheid. Daarmee maakte hij een begin aan een ommekeer. Jaren later waren het namelijk de rijken die vooral volkorenbrood aten en was witbrood meer iets voor de arme bevolking.

Bronnen:
http://suikerwijzer.nl/suiker-brood/

De marktprijs en de kostprijs zijn verschillende dingen. Het gaat overigens niet alleen om wel of geen vezels, er zitten vaak ook andere dingen in bruin brood die wel meer kosten om het op de juiste manier erin en erop te verwerken.

In witbrood zitten meer toegevoegde suikers, en er zitten geen vezels in.Volkoren brood word veel trager opgenomen en is daardoor ook beter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100