Waarom zit er paprika door de shoarma van de supermarkt?
Door de "echte" shoarma van de shoarmazaak zitten geen stukjes paprika. Waarom zit het dan wel door de shoarma van de supermarkt?
Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkse çevirme, draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebab, draaiend kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees, dat voor het roosteren gemarineerd is, wordt dun afgeschraapt en gewikkeld in een pitabroodje gegeten. In Nederland wordt ook varkensvlees gebruikt.
-------------
Ik vind het niet zo gek omdat shoarma niet een bepaalde vleessoort is maar een bepaalde manier van bereiden.
met speciale kruiden en een in de afgelopen 30jaar al zodanig verandere (shoarma)knoflooksaus dat die ook niet meer is wat het zou moeten zijn (yoghurt...). het broodje shoarma dat ik thuis nog maak, wordt bereid met het shoarma gekruide lamsvlees dat ik bij de turkse supermarkt koop op een pitabroodje, overal te koop, saus maak ik zelf en ik ben geen liefhebber van ijsbergsla dus gebruik ik gewone kropsla, aangezien het broodje hier gelijk genuttigd wordt is dat laatste geen probleem.
kruiden: 1/2 thee. zwarte peper. 1/2 theel. komijnzaad. 1/2 theel. korianderzaad. 1/2 theel. piment. 1/2 theel. paprikapoeder. 1/2 theel gemberpoeder. 1/2 theel. cayennepeper. 1/2 theel. kaneel. 1/2 theel. nootmuskaat. 1/2 theel. kurkuma (koenjit). 1/2 theel. knoflookpoeder. 1/2 theel. selderieblad. 1/2 theel. peterselie. 1/2 theel. zout.
http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-2901029.html + pitabroodje + ijsbergsla + lamsvlees van het verticale spit. kan de originele (egyptische ) niet vinden...
vlees aan een verticaal opgehangen/draaiend spit dat geroosterd/gegrild en vervolgens zeer dun laag voor laag afgesneden wordt.
pita broodje wordt opgewarmd onder de grill en opengesneden, belegd met ijsbergsla, daarop het vlees en vervolgens de saus... dát is een broodje shoarma
(afgezien van het soort vlees).
Nnl. shoarma ‘Turks gerecht van aan een verticaal spit geroosterd gekruid (lams)vlees met groente’ in broodje shoarma [1979; Leeuwarder Courant].
Via het Ivriet (modern Hebreeuws) ontleend aan Levantijns-Arabisch šwarma ‘gerecht van geroosterd (lams)vlees’, afgeleid van een Turks werkwoord çevirmek ‘afrasteren, omwentelen, draaien’, verwijzend naar het draaiende spit.
Volgens Philippa (1991) is het gerecht en daarmee het woord tijdens de Turkse overheersing van 1518 tot 1918 in Palestina terechtgekomen. De joden namen een groot deel van de Palestijnse keuken over en exporteerden het gerecht naar Nederland.
dat mensen, in ieder geval in nederland, er op variëren met de ingrediënten, dat moeten ze zelf weten, maar het is niet shoarma...
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.