Waarom zijn aardbeien rood?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

zo zijn ze beter zichtbaar tussen de groene blaadjes

sowieso zit er waarheid in het antwoord wat hierboven staat. bij de verspreiding van het zaad van de aardbeiplant moet het schijnvrucht natuurlijk zoveel mogelijk opvallen tussen de groene blaadjes en zal een vogel of beer of een ander levend wezen deze vrucht eerder opeten en dan kan het zaad verspreid worden.

Dat is bepaald gedurende de evolutie. Stel er bestaan groene aardbeien. Amper te zien door de vogels die ze eten en zaadjes verspreiden. Na duizenden jaren is er slechts een plantje aardbeien dat vruchtjes geeft die een klein beetje rood zijn. ( mutatie) De vogels kunnen deze makkelijker ontdekken dan de groene aardbeien. Alle beetje rode aardbeien worden door de vogels gevonden, opgegeten en de zaadjes verspreid. Hieruit komen veel plantjes met een beetje rode aardbeien een klein deel ervan gewoon weer groen, maar een stuk of drie wat roder dan de anderen. Die laatste worden opnieuw het eerste ontdekt door de vogels, opgegeten en gezaaid. Uit deze zaadjes zitten opnieuw weer groene een beetje rode en iets rodere. Zo gaat dit alsmaar door en na een paar honderd jaar, worden de groene aardbeien niet meer gegeten door de vogels, dus die sterven uit. De aardbeien die een beetje rood zijn, worden ook steeds minder en de steeds roder wordende aardbeien worden er steeds meer en uiteindelijk zullen er alleen maar rode aardbeien zijn die vuurrood zijn. Een toppunt van evolutie!

De eerste vraag is wat geeft aardbeien de rode kleur, en dat zijn met name de anthocyanen die erin zitten. Dat zijn stoffen uit de familie van de flavonoïden, die voor de rode kleur zorgen in talloze soorten vruchten en groente. Ze hebben trouwens ook een positieve effect op de gezondheid omdat ze als antioxidant werken. En de tweede vraag is waarom heeft de aardbei "gekozen" om zulke stoffen te produceren? Het antwoord hebben al andere mensen gegeven: in de natuur planten aardbeien zich voort door hun zaadjes te laten opeten door dieren. De zaadjes overleven de passage door het maag-darm-kanaal van de dieren, en als deze hun uitwerpselen elders laten, dan zitten de zaadjes in een fantastische omgeving, letterlijk goed bemest, klaar om snel uit te kiemen en te groeien tot een volwassen plant. Hoe opvallender de kleur van de vruchten, hoe groter de kans dat deze opgegeten worden. Het evolutionaire proces heeft gezorgd dat de aardbeien in de loop van miljoenen jaren niet alleen opvallend van kleur zijn, maar ook lekker van smaak voor de dieren die deze opeten. Dat geldt voor heel veel soorten vruchten. Overigens, aardbeien worden in de natuur niet alleen door vogels opgegeten, maar ook, en voornamelijk, door dieren die op de grond leven, zoals muizen, enz. Het is niet voor niets dat aardbeien dicht bij de grond groeien. En nog en ding: de aardbei zoals wij deze kennen is in botanische zin geen vrucht, maar een 'schijnvrucht', dat ontstaat door de uitgroei van de bloembodem. De echte vruchten zijn de groene stipjes op de aardbei, en daarin zitten de minuscule zaadjes.

Omdat ze zich schamen voor hun pukkels!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100