Veranderen voedingswaarden eens ze gekookt zijn?

Hallo,

ik ben sinds kort begonnen met fitness & krachttraining en calorierijk te eten want ik ben ondergewicht.

Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, weinig toegevoegde suikers en weinig verzadigde vetten...

Ik heb een vraag i.v.m. voedingswaarden...

Ik eet veel rijst, namelijk zilvervliesrijst en op de verpakking staat er per 100gr 345kcal.

Stel als ik 100gr zilvervliesrijst kook; blijft het dan nog steeds 345kcal of gaan de calorieën ook omlaag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Koken kan zeker de voedingswaarde veranderen ; bakken bijvoorbeeld doet dat nog veel meer (vooral door toevoegingen als olie en boter). Voor het product zelf echter, maakt het niet zo veel uit. Ten eerste zijn het al altijd gemiddelden. Daarnaast maakt ook bijvoorbeeld iets simpels als de temperatuur al uit voor de voedingswaarde ; koud voedsel bijvoorbeeld onttrekt warmte aan je lichaam, en kost zo een (marginale) hoeveelheid extra calorieën. (Niet genoeg om alles koud of diepvries te eten, hoor ;-) ) 354 kc is trouwens de voedingswaarde van ONgekookte rijst ; rijst neemt bijna zijn eigen gewicht in water op, dus dat is 200 gram gekookte rijst, waarmee de voedingswaarde van 100 gram gare rijst al snel de helft is. De portiegrootte is ook van belang ; een normale portiegrootte is 75 gram rauwe / 150 gram gare rijst. Rijst is trouwens - ook met vliesje - wel een product met een hoge glycemische index, oftewel een ' snelle koolhydraat' , te vergelijken met witte pasta of mais. Wellicht ook nog iets om rekening mee te houden, al kun je het bij voldoende afwisseling zeker regelmatig eten. Als je 100 gram zilvervliesrijst kookt, blijft dat in principe om en nabij die 375 calorieën. Je kunt aar echter met vlees ,groente, kruiden, olie en smaakmakers nog een heleboel aan toevoegen. Eet smakelijk !

Bronnen:
http://www.healthandfood.be/html/nl/articl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100