Zijn er in de jaren 80 belgen overleden aan ziektes waarbij te hoge PCB-gehaltes in het eten als hoofdoorzaak werd aangewezen?
Dioxine affaire (coverup poging door regering na lekkage (één bedrijf) van koelvloeistof in de voedselketen) in België in 1999:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896663:
"... Although the most contaminated food products (chicken meat) had PCB and dioxin levels more than 100 times above maximal recommended values, it is unlikely that this incident could have caused adverse effects in the general population of Belgium. A doubling of the PCB and dioxin burden of the young adult population would require the consumption of, respectively, 10 and 20 highly contaminated meals. In view of the very limited proportion of the poultry chain effectively contaminated during the incident (around 2%), such an extreme scenario was quite improbable for the general population except perhaps for farmers consuming their own products. But even in that case, it would have meant going back to the levels in the 1980s..."
Mijn vraag is dan... omdat bovenstaande eigenlijk helemaal niks concreets zegt over de voedselveiligheid...: was het in de jaren 80 dan (ook) niet erg gesteld met de voedselveiligheid wat betreft PCB-concentraties?
(Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Dioxin_Affair)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.