Wordt braadworst "magerder" als je hem langer laat bakken?

Ik weet dat ze niet al te mager zijn, eigenlijk dodelijk als je aan de lijn wilt doen.

Maar de laag vet in mijn pan wordt nog steeds hoger terwijl ik ze bak.

Trek ik dan de goede conclusie dat ik toch wel veel vet eruit bak?

en als ik nog even wacht (en die jus niet opeet natuurlijk) dat ik mijn braadworst dan toch "magerder" heb gemaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat klopt inderdaad. Wat eruit komt is voor het overgrote deel vet. Al het vet dat je niet opeet komt dus neer op hoeveel magerder je braadworst is geworden. Wel wordt ook het gewicht van je worst kleiner, zodat je worst van 200 gram daarna 150 kan zijn geworden (bijvoorbeeld).

Het zou kunnen dat de braadworst 'uitgebakken' wordt als je 'm langer laat bakken, zoals bij spek ook gebeurt, maar volgens mij is het meer vocht dan vet, wat er in je pan komt.

Uit alle vette vleessoorten smelt meer vet naarmate de verhitting langer duurt, dus ook uit braadworst. Kijk echter uit dat je niet overdrijft om geen gortdroog gehaktje in een velletje over te houden. Dan kun je beter een half sappig worstje nuttigen, dunkt me. Bedenk dat vet niet dik maakt, evenmin als eiwitten en koolhydraten maar het totaal aan energieleverende voedingsstoffen als je die meer binnenkrijgt dan nodig. Wist je overigens dat de grondstof voor cholesterol uit koolhydraten bestaat en niet uit vet?

Ja, ik deed dat ook altijd. Twee dezelfde worsten in de pan. Die van mijn man heel voorzichtig omdraaien, zodat het vel heel bleef. Die van mij juist goed inprikken, zodat alle vet er goed uit kon lopen. We hadden uiteindelijk twee heel verschillende worsten op ons bord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100