kopen er meer mensen een scharrelkip of een kip in gevangenschap?

benieuwd

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoewel de consument zegt wel te willen, en het aandeel biologische producten (niet alleen vlees maar in alle sectoren) elk jaar - flink- groeit, is het aanbod aan scharrelvlees (waaronder scharrelkip) nog steeds erg laag, en nog bij lange na geen 25 %. De productie , die meer ruimte en tijd en geld kost, is daar debet aan (aan de vraag kan nog niet helemaal worden voldaan), maar ook aan de vraagkant kiest de consument als het puntje bij het paaltje komt in de regel nog voor het - veel goedkopere - bioindustrievlees. Niet alleen als vers vlees, maar ook verwerkt in allerlei producten vind je eigenlijk nog uitsluitend het goedkoper vlees (bevroren kip/kipfilets, soepkippen, kipnuggets, kipsateh, broodjes bapao, vleesproducten met kip er in, vleeswaren, diervoeding, etcetera etcetera. Vrijwel geen biologische producten in deze sectoren). Het aandeel mensen dat UITSLUITEND scharrelkip koopt is dus nog (schrikbarend ?) laag, maar soms ligt dat aan het aanbod, en soms aan de prijs. Als ik heel eerlijk naar mezelf kijk, koop ik af en toe, als het er is, en ik heb niet zo heel veel nodig ), scharrelvlees, maar meestal is dat er OF niet als ik het nodig heb, OF het is zo exorbitant duur dat ik ook maar (scharrel)eieren voor mijn geld kies. Iets meer betalen vind ik geen probleem, maar het dubbele...tja, ik ben ook maar een gewone Nederlander.

Een kip in gevangenschap, die kosten minder.

Een scharrelkip bestaat en kip in gevangenschap volgens mij niet. Voor de duidelijkheid; er worden twee soorten kippenrassen gefokt (geselecteerd), een voor het leggen van eieren en een voor de vleesconsumptie. Bij de eerste spreek je over kippen in legbatterijen, scharrelkippen en vrije uitloopkippen en bij het systeem van vleeskippen over gangbaar, scharrel en biologisch. In het systeem van vleeskippen kunnen de kippen vrij rondscharrelen in de stal. Het gros van de Nederlandse pluimveebedrijven bestaat uit gangbare houderijen, met 18 tot 21 kippen op een vierkante meter. Bij scharrelbedrijven bedraagt dit maximaal 13 kuikens en in een biologische stal zitten er hooguit 10 dieren op een vierkante meter. Ondanks dat een kuikentje 35 cent per stuk kost (ze zijn op dat moment nog niet biologisch), is het biologische kippenvlees vaak vijf maak duurder dan het gangbare. Dat komt niet alleen door het systeem van biologisch grootbrengen van de kip, maar ook omdat dit vlees meestal in filetvorm wordt aangeboden. Het lekkerste van de kip, de pootje en de vleugeltjes, wil de consument niet. Die gaan naar de nertsindustrie en in diepvriescontainers naar Afrika en wel voor 75 cent per kilo. Op die manier wordt de nertsindustrie en de Afrikaner door de kopers van biologisch kippenvlees gesponsord. Uit bovenstaande mag je opmaken dat het gros van het aangeboden kippenvlees het gangbare vlees betreft en dat biologisch kippenvlees van het totaal nog maar een klein deel (ergens tussen de 20 en 30%) uitmaakt. ps de leden van protestorganisaties tegen de nertsindustrie en die meestal ook gek zijn op biologisch kippenvlees, zijn dezelfde mensen die de nertsen, die o.a. gevoed worden met biologische kippenpootjes, vrij laten. We blijven lachen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100