Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (4)

Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt.

De kaas komt van oorsprong uit de plaats Camembert in Basse-Normandie. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van rauwe, dat wil zeggen niet-gepasteuriseerde, koemelk. De meeste camemberts op de Nederlandse markt zijn echter gemaakt van gepasteuriseerde melk. De rijpingstijd bedraagt ongeveer drie weken.

Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.

Brie is een Franse schimmelkaas. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde 'zachte' zuivelproducten.

Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke 'Brie'-kaas Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties.
De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation d'origine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen.

Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
CAMEMBERT:
Deze Franse kaas werd door een zekere Marie-Christine HAREL in 1791 voor het eerst gefabriceerd. Camembert dankt zijn naam aan een plaatsje in Normandië. Hij is gemaakt van rauwe koemelk, weegt doorgaans zo’n 250g en heeft een witte schimmelkorst met roestbruine ribbels. Voor 1 kaas is er zo’n 2 liter melk nodig en het rijpingsproces duurt 2 weken. Een Camembert ‘à point’ is veerkrachtig met een crèmekleur vanbinnen en heeft een lichte schimmelgeur.
Over heel de wereld worden Camemberts gemaakts, maar slechts de Camembert de Normandie draagt het AOC-keurmerk.
*De meeste Camemberts op onze markt zijn van gepasteuriseerde melk in plaats van rauwe melk gemaakt.

BRIE:
Brie dankt zijn naam aan de streek rond de ïle-de-France. Voor 1 stuk kaas van 2,5 à 3kg is er zo’n 25 liter rauwe melk nodig (!). Brie rijpt veel langer (8 weken) dan Camembert met een romigere structuur en een pittigere smaak. Een Brie ‘à point’ heeft een fluwelen korst die rood kleurt naarmate de kaas langer rijpt. Vanbinnen moet hij strogeel zijn, vast en homogeen. Als je Brie begint te lopen en geen luchtbelletjes meer bevat, dan doen de bacteriën hun werk niet meer en is de kaas eigenlijk ‘dood’.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Graag gedaan
Brie, Frankrijk: Een zachte witschimmelkaas die van koemelk wordt
gemaakt. De vorm van de kaas is rond en plat. Hij heeft een gewicht dat ligt tussen de 1 1/2 en 2 1/2 kg.Brie is waarschijnlijk wel de bekendste Franse kaassoort. De smaak is zacht en doet enigzins aan noten denken. Brie is slechts beperkt houdbaar. De kaas kan voor vele doeleinden worden toegepast:op het kaasplateau,bij wijn en in de keuken.

Camembert, Frankrijk: De echte camembert,een wit schimmelkaas,wordt alleen in Normandie gemaakt. Alle zogenaamde Camembert die ergens anders vandaan komt, bezit zeker niet de
unieke eigenschappen van de Normandische Camembert.Camembert is rond van vorm,wordt van koemelk gemaakt en heeft een gewicht van 200-280 gr. De korst van de kaas is wit of zeer lichtgeel. Camembert is wat steviger dan brie en heeft een mild pikante smaak met in de achtergrond de herinnering aan champignons. Vertoont de korst bruine vlekken en ruikt de kaas naar ammoniak, dan is de kaas niet goed meer
en smaakt hij navenant.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het grootste verschil is de vorm. Brie wordt in een wat grotere, platte vorm gemaakt en in punten verkocht terwijl Camembert direct al in verhandelbare gedrongen kaasjes wordt gemaakt. Brie en Camembert horen allebei van rauwe melk ('au lait cru') gemaakt te worden. Wordt er gepasteuriseerde melk gebruikt dan herken je dat onherroepelijk meteen aan de veel vlakkere smaak. Vanwege een klein risico op besmetting met de Listeria-bacterie kunnen zwangeren rauwmelkse kazen beter vermijden.

Het smaakverschil tussen Brie en Camembert kan kleiner zijn dan tussen de verschillende kaasjes uit één van beide streken. Eigenlijk is Camembert namaakBrie maar dat durf ik in de streek van herkomst niet al te hardop te zeggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing