Wat is fermenteren?

Is dat hetzelfde als rotten? En hoe komt het dan dat we soms gefermenteerde producten eten? Rot eten is toch niet goed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rotten betekent dat de cellen van voedingsmiddelen volledig verteren door verbinding met zuurstof. Daarom is rotten een vorm van oxideren. Fermenteren is een vorm van chemische omzetting onder invloed van enzymen of schimmels, waardoor de eigenschappen van het voedingsmiddel veranderen. Fermentatie gebeurt onder zuurstofarme omstandigheden. Het voedingsmiddel verandert door fermentatie van smaak en wordt langer houdbaar. Voorbeelden zijn de omzetting van graan en fruit naar alcoholische dranken, melk naar yoghurt, sojabonen naar tempeh of miso, de productie van azijn, brood, zuurkool, worst, thee, tabak, ingelegde citroenen en nog veel meer. Veel voedingsmiddelen worden door fermentatie beter verteerbaar en vaak bevatten ze ook meer vitamines uit vooral de B-groep. In tegenstelling tot rotten is fermentatie over het algemeen dus wel bevorderlijk voor de gezondheid.

Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Ook het toevoegen van enzymen kan leiden tot fermentatie. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor alle processen in de biochemie waarbij biologische (bulk)producten worden geproduceerd. Fermentatie kan niet plaatsvinden onder aerobe omstandigheden. Dit betekent niet dat geen zuurstof de reactor in kan. Omdat zuurstof maar weinig doordringt in het kweekmedium, zijn er altijd plaatsen waar de zuurstof niet kan penetreren. Dit is met de hedendaagse techniek mogelijk. Hierbij is het van belang een goede verdeling van de zuurstofconcentratie in het kweekmedium te handhaven. Dit wordt verkregen door (steriele) beluchting (aëratie) en roeren (agitatie) van het kweekmedium. Er bestaan drie verschillende manieren waarop een fermentatie(cel-)cultuur gevoed wordt. Dit zijn de Batch-, Fedbatch- en Continue-cultuur. Fermentatie wordt in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te verbeteren of voedingsmiddelen te produceren. Een voorbeeld daarvan is de productie van alcohol door gisting. De medicijnen insuline en antibiotica zoals penicilline worden ook door een fermentatieproces verkregen. Herkauwers maken gebruik van micro-organismen (een symbiose) bij fermentatieprocessen in de pens. De producten van een fermentatieproces zijn een aantal (vluchtige) vetzuren. Onder andere onderstaande (hier weergegeven als de onder biologische opmstandigheden optredende anionen) zuren worden gevormd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fermentatie

Gisten . Dat betekent wel rotten .

Bij fermentatie zet men biologisch materiaal om met behulp van bacteriën, schimmels of enzymen. Hiervoor wordt géen zuurstof gebruikt. Fermentatie wordt gebruikt om voedsel te verbeteren of te produceren. Zo worden alcohol en antibiotica door fermentatie geproduceerd. Fermentatie is dus niet rotten, maar het omzetten van stoffen door bacteriën. En dat kun je gewoon eten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100