Cannabisreceptoren en endocannabinoïden, bouwstoffen aangemaakt door het lichaam die zich binden aan deze receptoren, vormen samen het endocannabinoïde systeem. Dit systeem is van groot belang voor het normaal functioneren van het lichaam en is evolutionair gezien miljoenen jaren oud. Het is aangetroffen in zoogdieren, vissen, zee-egels en weekdieren. Het endocannabinoïde systeem blijkt betrokken te zijn bij de regulatie van veel fysiologische systemen in ons lichaam, waaronder pijn(drempels), hongergevoel, geheugen, bloeddruk en beweging. Het mechanisme van de werking van de cannabinoïden die zich binden aan de cannabisreceptoren is het beste onderzocht voor THC (delta9-tetrahydrocannabinol), de belangrijkste werkzame stof van de cannabisplant.
Toegevoegd na 29 seconden:
THC werkt als een cannabis-agonist, wat betekent dat de cannabinoïde receptoren geactiveerd worden door THC, in tegenstelling tot een antagonist, dat is een stof die de werking van de receptoren blokkeert. Het beïnvloeden van het endocannabinoïde systeem door externe stoffen die het systeem stimuleren of juist remmen, heeft mogelijk diverse therapeutische toepassingen. Momenteel worden cannabis extracten of cannabis verwante stoffen al als medicijn gebruikt in de behandeling van misselijkheid en als eetlust opwekkend middel bij verzwakte patiënten, of als middel om chronische pijn en spasticiteit te bestrijden, bijvoorbeeld bij patiënten met multiple sclerose (MS).
Hier ziet u een plaatje van de hersenen en de gebieden waar cannabis (THC) op het brein werkt. De gebieden in groen en rood zijn belangrijk voor hersenfuncties als geheugen, het aansturen van beweging, en het gevoel van beloning (de 'high').
- Bronnen:
-
www.cannabisonderzoek.nl