waarom proeft je een peper als heet?

waarom, want je heet is geen smaak die we kunnen herkennen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zit in peper etc.een chemische stof in die pijnzenuwen activeert. Deze pijnzenuwen werken ook als een stof te heet is. Daarom lijkt het alsof peper heet is. Toegevoegd na 5 minuten: Deze stof heet capcaicine, in spaanse pepers komt ook pipperine voor welke ook de pijnzenuwen in de mond activeert. Afgezien dat het pijn doet, beschadigt het weinig tenzij je allergisch bent voor peper, dan kun je blaren in je mond krijgen. Dit zijn echter geen brandblaren.

Heet is dan volgens mij ook geen smaak maar een gevoel, er treedt een reactie op met je tong/slokdarm. Smeer eens sambal in je ogen(niet echt doen hoor) dan voel je het ook. Toegevoegd na 1 minuut: Ald je heel heet gegeten hebt kan je de pittigheid de volgende dag nog een keer voelen.

Heet voel je op de zintuigen voor warm en koud. Uit wikipedia: De hete smaak van peper wordt veroorzaakt door invloed van de werkzame stof op de TRP-ionenkanalen van thermo- en chemoreceptoren.

De scherpe smaak van chilipepers wordt veroorzaakt door de stof capsaicine, die vooral in de zaadjes en zaadlijsten zit. Door het verwijderen van de zaadjes wordt de peper minder scherp, maar de unieke smaak niet minder. Capsaïcine lost nauwelijks op in water, maar heel goed in vet en alcohol. Daarom helpt spoelen met water niet om de hete smaak weg te krijgen, maar melk wel. Melk bevat namelijk vet. Capsaïcine is een alkaloïde dat de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft.

Bronnen:
http://www.eenvoudige-recepten.nl/tip_omga...
http://www.fruitlent.nl/paprika.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100