Waarom moet je gehaktballen eerst laten rusten in de koekast?

Volgens onderstaan recept moet ik ze eerst een half uur laten rusten, waarom is dat nodig?
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien is het in hun keuken erg warm en dan worden ze vetter. Het is echt niet nodig om ze eerst te laten rusten. Het is nota bene rundergehakt en dat is al stevig gehakt omdat het mager is. Als je de ballen met natte handen draait en ze met die natte handen glad strijkt, dan scheuren ze ook niet. Snel dichtschroeien rondom en je hebt mooie gladde strakke ballen. Je kunt ze zelfs even door de paneermeel rollen. Is ook lekker en ziet er mooi uit. Ik laat ze nooit rusten in de koelkast, maar het kan geen kwaad dus als je eerst al de andere dingen voor wilt bereiden voor je gaat koken dan zou ik ze wel zolang in de koelkast zetten, tot het moment dat je wilt beginnen met koken.

Dan worden ze wat steviger zodat de kans kleiner is dat ze uit elkaar vallen als je ze in de pan legt (ik vergeet de koelkast meestal hoor, dus zonder kan het ook)

Ik heb t nog nooit gedaan maar misschien om de kruiden in te laten trekken

Dit is essentieel omdat de gehaktballen anders bij het braden uit elkaar vallen

Bronnen:
http://evaverwondert.blogspot.com/2011/09/...

het gehakt(mengsel) krijgt dan een betere binding zodat je mooie stevige gehaktballen kunt draaien.

Gehakt bestaat voor een groot gedeelte uit vet. Door het met de handen aan het gehakt te hebben gezeten, met de omgevingstemperatuur erbij is de temperatuur van het gehakt iets gestegen en de structuur losser. Door de gedraaide ballen in de koelkast te leggen koelt het gehakt weer iets af en stollen de vetten dus. Samen met de binding van de extra ingrediënten zorgt het ervoor dat de ballen niet uiteen vallen tijdens de verdere bereiding.

Zodat het smaakt gaat intrekken,en zodat het compact blijft.

omdat er eieren en paneermeel in het mengsel zitten,dat moet samen met de aanwezige vetten verbindingen aangaan,dat gaat het beste op een koele plek.

Dat hoeft alleen maar als je een bindmiddel gebruikt in het gehakt (paneermeel, oud brood oid), en wel om het vocht van het gehakt in het bindmiddel te laten trekken, zodat je stevigere ballen krijgt die in de pan niet meer uit elkaar vallen. Toegevoegd na 48 seconden: Wanneer je geookte aardappels, gekookte rijst of een ander 'verzadigd' bindmiddel gebruikt, is dat opstijven niet meer nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100