Waarom kan kalk niet volledig uit kraanwater gehaald worden?

In drinkwater uit de kraan zit veel kalk, wat het een nare bijsmaak geeft. Waarom kan de kalk er niet uitgehaald worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kalk beschermt je waterleidingen. Bijv. als je een nieuw huis bouwt, en er komen nieuwe leidingen, moet daar aan de binnenkant een beschermend omhulsel in komen. Dat wordt gevormd door de kalk in het water. Hetzelfde geldt trouwens voor toestellen, bv. een stoomstrijkijzer of zelfs een wasmachine. De eerste zes maanden gebruik je best geen ontkalker zodat alle leidingen dat beschermend laagje kunnen krijgen. Teveel kalk in de leidingen op lange duur is niet zo goed (zeker niet voor smalle leidingen, zoals in en strijkijzer of een wasmachine. Dan kan er een ontkalker gebruikt worden, maar die wordt pas best geplaatst ten vroegste 6 maanden nadat je in het huis woont. Dus er moet inderdaad steeds een minimaal gehalte aan kalk in het leidingwater zitten.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/5925

Dat kan, installeer een kalkfilter / waterontharder. Kijk bv. eens op http://www.aquacell-waterontharder.nl Je kan ook gewoon een 3fase filter installeren, daar is dan weer geen stroom voor nodig. Toegevoegd na 9 uur: Overigens is het zo dat de electrische waterontharders (bv. die van aquacell) ervoor zorgen dat je minder stroom verbruikt, water zonder kalk is sneller warm ofwel wasmachine, waterkoker, etc. is een heel stuk zuiniger / sneller ;) Toegevoegd na 9 uur: sneller bedoel ik dan warm dus niet dat je was sneller klaar is, wel het kokend water ;)

In Nederland zit er nergens veel kalk in kraanwater. Als je alle mineralen uit drinkwater haalt zit er geen smaak meer aan. Al die reclame voor antikalkmiddelen ter behoud van je wasmachine is onzin, althans in Nederland. Maar je kunt kraanwater altijd nog een keer filteren als je dat zou willen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100