Waarom kun je zoveel soorten kaas maken van melk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Doordat je met melk veel kunt doen, je kunt het vet erin laten zitten voor volvette kaas of je haalt er vet uit en krijgt dan bv. 30+ kaas. Bovendien heb je ook nog geitenmelk en die kaas smaakt weer anders. En door toevoegingen kun je de smaak ook veranderen denk maar aan komijnenkaas. Door de kaas kort of langer te laten liggen krijg je jonge kaas en bij langer liggen oude kaas.

Door de kazen korter of langer te laten liggen

Het rijpingsproces en de tijd van het rijpen is hier van belang, plus het toevoegen van kruiden. Ook het toevoegen van bepaalde schimmels op de korst geven een aparte smaak aan die kaas

Het antwoord op jouw "waarom-vraag" is omdat mensen behoefte hebben aan afwisseling, en niet altijd dezelfde ingredienten beschikbaar zijn.

Omdat er ten eerste natuurlijk veel soorten melk zijn. Maar ook van een en dezelfde soort melk kun je vele soorten kaas maken door er allerlei kruiden of andere smaakmakers (bacteriën, schimmels) aan toe te voegen. Alleen al op eenvoudige Goudse kaas zijn tientallen, zoniet honderden variates. En dan kun je ook nog groot smaakverschil bereiken door de rijpingsperiode te varieren. Je zou haast niet denken dat jonge graskaas en overjarige kaas één en hetzelfde product volgens één en hetzelfde recept zouden zijn als je ze naast elkaar proeft. Een wereld van verschil.

omdat het melk is.

Bronnen:
eten en drinken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100