Is een zoute haring soals je ze eet, (met uitjes)een rauwe vis of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koud gerookte producten worden gerookt bij temperaturen lager dan 30˚C. Hierdoor blijven het rauwe producten die veelal meer bacteriën bevatten die mogelijk een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Dit maakt koud gerookte producten, net als ongepasteuriseerde kaas, rauw vlees en rauwe groente niet geschikt voor risicogroepen. Risicogroepen zijn zeer jonge kinderen, zwangeren, ouderen (>70 jaar) en mensen met een verminderde immunologische afweer. Ook andere koudgerookte producten als gerookte zalm, bokking en maatjesharing zijn rauwe producten die dus beter kunnen worden gemeden door risicogroepen. Zure haring is ook rauw, maar door de lage zuurgraad kunnen hier geen bacteriën in zitten. Daardoor is dit een veilig product voor risicogroepen. Toegevoegd op 29-06-2009 20:13:48 http://wapedia.mobi/nl/Clupea_harengus

Bronnen:
http://www.potjeharing.nl/ouwehand/index.p...

dat vind ik wel een rauwe vis, uitjes eet ik toch niet....

Een maatjesharing moet verplicht een aantal uur ingevroren worden om mogelijke haringwormen te doden maar dat maakt hem niet minder rauw.Smakelijk!

Ja. het is een van de rauwe vlees/vis producten die we hier eten. De uitjes waren van oudsher bedoeld om de zoute smaak van de haring te verbergen. Tegenwoordig wordt de haring bevroren bewaard en is dat niet meer nodig. Vroeger gebeurde dat in het zout en was na verloop van tijd de haring tamelijk zout. Daarom was de nieuwe haring dan ook weer een delicatesse.

Rauwe haring is (net als kabeljauw) altijd eerst bevroren geweest, omdat dit wettelijk verplicht is (haring kan nogal eens haringworm bevatten, welke onschadelijk gemaakt wordt door de vis 24 uur diep te vriezen). Het verschil tussen echt rauwe vis en vis die bevroren is geweest, is duidelijk te proeven als je al een tijdje rauw eet, omdat je smaak zich dan verfijnt heeft.

Bronnen:
http://www.sashimi.nl/

Rauw in de zin van niet gekookt is haring zeker, maar het is niet zomaar een dooie vis rechtstreeks uit de zee. Om haring de smaak te geven die wij zo lekker vinden, wordt ze al meteen na de vangst 'gekaakt'. Kaken wil zeggen dat de haring wordt schoongemaakt (kop eraf, ingewanden eruit, behalve de alvleesklier. De alvleesklier wordt aangeprikt, en in deze sappen wordt de haring als het ware 'voorverteerd', Het vlees wordt zacht en de graten lossen vrijwel op. Dan wordt ze gezouten ( om te conserveren) en in vaatjes gedaan. Wat je eigenlijk eet is dus een rauwe, in zijn eigen ingewanden voorverteerde / voorverrotte vis. Heerlijk !

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Haring_kaken

Net zoals de Zalm en Tonijn is de Haring ook een rauwe vis. Deze kun je overigens ook goed gekookt, of gebakken krijgen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100