Hoe vet is uitgebakken spek?

Met name het julienne gesneden en gerookt spek.
Wat blijft er over aan vet als de spekjes na krokant zijn gebakken en op keukenpapier zijn afgekoeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

In 100 gr. magere spek zit al 36.0gr. vet. In een speklapje van 100 gr. hetzelfde. In gezouten spek zit maarliefst 53.0 gr. vet!! Dat is dus meer dan de helft brrrrr..... Het bakken van het vlees, laat dan wel enigzins wat vet uit het vlees lopen, maar de knapperige witte randjes, die we bijna allemaal wel heerlijk vinden, blijven bestaan uit puur vet. Pas als je deze er af snijdt en alleen het magere gedeelte eet, krijg je wat minder vet binnen, maar dat percentage is ook niet echt om te zeggen "gezond" als je dat teveel zou doen. http://www.calorietabel.nl/index.php?idd=s

Ik schat dat je zo'n 10% vet overhoudt na het uitbakken van spek. Dat vet kun je prima gebruiken om een aardappeltje in te bakken. Vet hebben we nodig voor onze gezondheid en spekvet bestaat voor ongeveer de helft uit onverzadigde vetzuren.

Bronnen:
http://www.foodlog.nl/kennis/bericht/culin...

Wat ik altijd doe is de spekjes bakken in hun eigen vet. Als je dat doet zul je zien dat er best nog wat vet overblijft als je ze helemaal uitgebakken hebt. Even laten uitlekken op keukenpapier en zo zijn ze het minst vet. In het vet dat overblijft kun je dan zelfs nog iets anders bakken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100