waarom stoppen ze varkensgelatine in producten als halfvolle bananen kwark en chocolade mousse?

toen ik dat las had k gelijk geen trek meer ! dat is toch nergens voor nodig? kunnen ze het niet vervangen door iets anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is om de pudding stijf te maken.

Gelatine wordt toegevoegd om gerechten stijf te maken, dus om toetjes overeind te laten staan en gelei te kunnen maken. Het wordt gemaakt van botten van dieren. Er zijn verschillende vegetarische alternatieven voor gelatine. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt voor drop, snoep en kauwgom wel Arabische gom, xantaangom of gemodificeerd zetmeel. IJsbereiders hebben een voorkeur voor natrium alganaat, johannesbroodpitmeel en guarise gom omdat gelatine slechter bindt bij temperaturen onder het vriespunt. In de horeca wordt echter af en toe nog wel met gelatine gewerkt bij de bereiding van sorbetijs. DMV, een divisie van zuivelproducent Campina, maakt voor de industriële productie van toetjes en ijs de gelatine-vervangers Excellion en Textrion. In de keuken kan gelatine goed vervangen worden door agar-agar, ook wel kanten genoemd, dat wordt gewonnen uit een rode algensoort of zeewiersoort.

Bronnen:
http://www.vegatopia.com/vega/producten/ka...

Het maakt de massa stijf en veerkrachtig. Het kan best zonder gelatine hoor, maar dat betekent voor de fabrikant dat hij er wel meer andere ingrediënten in moet doen. Dat verhoogt ook de calorische waarde van de toetjes, iets wat mensen afstoot het te kopen, want dan zou het ineens slechter voor de lijn zijn. En inplaats van een kleiner toetje wat puur, lekker en wat duurder is kiest de niets vermoedende consument liever voor veel en goedkoop. Bovendien, gelatine is smakeloos, het ingrediënt stoort echt 'niemand'. Gelatine kost namelijk heel weinig, het is een restproduct, verkregen van uitgekookte kadavers. En niet alleen van varkens hoor, ook van andere kadavers, zoals kippen. Tja, je hebt volkomen gelijk om producten met gelatine te laten staat, in feite zit je als toetje het aftreksel van een lijk te verorberen. Je vindt het terug in tal van levensmiddelen, toetjes, ijs, snoepgoed (o.a. drop, spekjes, winegums), salades, ... Let er maar eens op als je de lijst van ingrediënten leest in de supermarkt.

Heel simpel : de zelfde reden waarom wel meer dingen die te prefereren zijn niet worden aangeboden geld. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om een pudding stijf te maken / houden, maar dit is verreweg de goedkoopste. Dat wil overigens niet zeggen dast je ook als consument altijd per se goedkoper uitbent; het is vooral de fabrikant die er van profiteert. Als je zelf een pudding maakt met agar agar (biijvoorbeeld) in palats van gelatine, scheelt je dat opeen hele pudding misschien een paar stuivers. Voor honderdduizenden puddingen echter, kan dat behoorlijk oplopen. Gelatine getrokken uit dierenbotten (echt niet alleen varkens ; ze donderen de hele zooi gewoon bij elkaar in) die overblijven na de slacht kost een drol. En voor de smaak en kwaliteit maakt het uiteindelijk niks uit. Het is puur een principekwestie Ben je er tegen, dan moet je geen producten meer kopen waar gelatine in zit maar alles zelf maken of duurdere alternatieven zoeken. Maar dan maak je het jezelf wel heel erg lastig, want het zit in de meest onverwachte producten.

De reden om (varkens) gelatine in producten te stoppen, is om het op goedkope wijze de gewenste stevige structuur te geven. Dat is nodig om de kostprijs laag te houden, ten opzichte van het resultaat, waarmee ze zo dicht mogelijk het origineel willen benaderen. Gelatine is daarvoor een geschikt product. Als je onsmakelijk wordt van de gedachte dat dit wordt gewonnen uit de beenderen van o.a. varkens, kun je je maar beter niet verdiepen in de bereidingswijze van andere producten, anders krijg je een wel heel karig dieet ;) Maar inderdaad, gelatine is voor een lekkere chocolademousse niet nodig, in tegendeel! Het lekkerst is het wanneer je alleen chocolade zelf gebruikt voor de binding: 500 ml. slagroom 200 gr. pure chocolade 75 gr. eiwit 75 gr. suiker en een klein scheutje baileys 100 ml. slagroom, en de chocolade in stukjes, au-bain-marie of op klein vuur, onder constant roeren, smelten. Het eiwit met de suiker stijfkloppen. De rest van de slagroom kloppen, maar niet helemaal stijf! Dan kun je de chocolade er niet meer door spatelen, dus hou hem wat lobbig. De gesmolten chocolade voorzichtig door het eiwit spatelen, met de baileys. De chocolademassa op zijn beurt voorzichtig door de slagroom spatelen, in een bak doen, en een paar uur in de koelkast. Heel eenvoudig, sneller dan naar de supermarkt heen-en-weer fietsen, maar 10x zo lekker. Eet smakelijk!

De bindende werking van gelatine verschilt ook met die van agar agar, zo breken zuren uit bijvoorbeeld fruit weer bepaalde bindingen af. Ondanks dat zullen er vast ook weer gemodificeerde bindmiddelen zijn bedacht die wel tegen deze zuren kunnen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100