Waarom wordt de aardappel in Nederland niet echt erkent als groente?

Vroeger moest aten wij altijd aardappels met groenten, en dan moest ik ook mijn groente opeten, terwijl aardappel eigenlijk ook een groente is. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt dit veel meer erkent.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of je de aardappel een groente noemt, hang af van de context: Biologisch gezien is de aardappel een eetbaar deel van een plant, en dus een groente. Dat de fransen tegen de aardappel als groente aankijken, heeft te maken met de eetcultuur: Men eet als belangrijkste koolhydraatleverende voedsel voornamelijk brood, en daarnààst groenten, waaronder de aardappel. Culinair gezien is in Nederland de aardappel net als pasta, rijst enz. het belangrijkste koolhydraatleverende bestanddeel van de maaltijd. Daarnààst eten we groenten, zoals broccoli. Het zou raar zijn aardappels met aardappels te eten ;) De eetcultuur heeft dus bepaald dat wij aardappels in culinaire zin niet zien als groente.

De aardappel hoort thuis in een andere voedselgroep dan groenten, nl in de voedselgroep 'koolhydraten': brood, pasta, rijst en aardappel. Dus je alleen voeden met aardappels is niet de veelzijdige voeding, die je nodig hebt. Op een dieet van alleen maar rijst met niets erbij, of alleen maar brood met niets erop kom je vitamines en mineralen te kort.

In een aardappel zitten weer heel andere voedingsstoffen dan in groente. Je kunt een aardappel dus niet zonder meer onder de groenten rangschikken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100