Is Oude Kaas Zwaarder als Jonge Kaas? Of weegt het evenveel?

Ik zat in de auto een broodje oude kaas te eten en toen bedacht ik me is Oude kaas nou Zwaarder of Lichter of weegt het evenveel als Jonge Kaas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe langer het rijpen duurt, hoe duurder de kaas wordt. Bovendien verdampt er vocht uit de rijpende kaas. Dat gewichtsverlies -de vakman zegt “bedroging”- heeft uiteraard ook invloed op de verkoopprijs. Voorbeeld: een uiterst jonge, pasgemaakte Goudse kaas van 13 kilo weegt als ie extra belegen is geworden nog maar 11,5 kilo.

Wanneer een kaas ter rijping wordt gelegd, wordt die geplastificeerd. Er kan dan geen vocht meer ontsnappen, dus behoudt de kaas zijn gewicht zolang hij daar ligt. Tijdens de rijping zijn er echter kazen waarbij door gasvorming luchtbellen ontstaan, de bekende gatenkaas. Die neemt dus toe in omvang, maar niet in gewicht, en is dus naar verhouding lichter geworden, tijdens de rijping. Maarja, als je een plakje kaas op je brood hebt reken je het gat niet tot de kaas. In dat geval zijn oude en jonge kaas even zwaar.

Jonge kaas bevat meer vet dan oude kaas, dus in die zin lijkt het zwaarder. Maar een ons is een ons, dus het gewicht blijft gelijk.

Oude kaas "vult" beter dan jonge kaas, vandaar denk ik het gevoel dat het zwaarder is. Komt o.a. door de pittigheid van oude kaas en het gebrek daaraan bij jonge kaas.

Als kaas rijpt verliest het vocht en wordt derhalve lichter. Dus jonge kaas is zwaarder dan oude kaas.

Het soortelijk gewicht (gewicht bij gelijk volume) van jonge kaas is hoger dan van oude kaas. In verhouding bevat jonge kaas meer water en dat is zwaarder dan vet, waar oude kaas in verhouding meer uit bestaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100