Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hemaworst, wat lijkt het meest op de originele rookworst?

Zoals wellicht bekend is het recept van de Hemarookworst veranderd. Welk merk is te vergelijken met de worst van vroeger?

Picture for question
9 maanden geleden
tinus1969
9 maanden geleden
Het probleem is blijkbaar, dat het rookaroma dat de typische smaak gaf, om gezondheidsredenen niet meer gebruikt mag worden. Ook niet door alternatieven.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

De Hemaworst heeft zijn recept inderdaad aangepast, en veel mensen missen de oude smaak. Merken zoals "Jumbo" en "Albert Heijn" hebben rookworsten die vaak als alternatief worden gezien en komen qua smaak in de buurt van de originele Hemarookworst.

Daarnaast is de "Boerenrookworst" van kleine slagerijen soms ook erg populair. Deze kan wat meer authentieke smaak bieden en doet het goed bij mensen die op zoek zijn naar dat oude vertrouwde gevoel.

Wie heeft er ervaring met rookworsten? Welke merk geeft jullie dat lekkere gevoel van de originele Hemarookworst?
(Lees meer...)
9 maanden geleden
Jaren geleden, volgens mij alweer zo'n 30 jaar, heb ik eens stage gelopen bij de UVG in Oss (= o.a. Unox)
Daar was de productielijn van de rookworsten. Ook die van de Hema.

Het grote verschil tussen die twee merken was (toen in elk geval) dat de Hema worsten nog echt gerookt werden op basis van echte rook uit hout; Terwijl de andere versies, dus ook de echte Unox rookworst, alleen met kruiden en aroma's op smaak gebracht werden. (Je vraagt je af of het nog wel ROOKworsten waren ? Maar da's een andere discussie)

Dat echte roken was wat die Hema worsten zo lekker maakte.

Ik kan me voorstellen dat het vanwege het milieu niet helemaal verantwoord meer is om nog met het massaal verbranden van hout deze worsten te produceren. Vooral ook aangezien er met kruiden en aroma's andere alternatieven zijn die minder milieubelastend zijn. Daarom zal ook de Hema met dat proces gestopt (moeten ?) zijn.

Het is lang geleden, dus ik weet niet hoe het daarna allemaal verlopen is, ik heb dat niet van nabij gevolgd, maar vermoedelijk zoek je een smaak van rookworsten die nog echt op hout gerookt zijn. Dus moet je op zoek naar dat soort worsten om bij de originele smaak uit te komen. Of die nog bestaat ? Dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Wellicht vindt je ze nog bij een ambachtelijke slager o.i.d.
(Lees meer...)
Vaughn
9 maanden geleden
"Ik kan me voorstellen dat het vanwege het milieu niet helemaal verantwoord meer is om nog met het massaal verbranden van hout deze worsten te produceren" Om rook aroma's te maken wordt ook hout verbrandt, het is lood om oud ijzer, het roken is een proces wat langer nodig heeft en daarom voor winstmaximalisatie(jeukwoord) niet de juiste weg om in te slaan. De druk op het milieu is om het even.
TurfGraver
9 maanden geleden
Het gaat niet om mileu.
Op 1 augustus 2024 publiceerde de Europese Commissie een verbod op 8 rookaroma's in voedingsmiddelen. Mogelijk bevatten deze 8 rookaroma’s genotoxische stoffen. Dit heeft grote impact op de vleesverwerkende industrie, met een verbod dat ingaat op 1 juli 2029. Andere levensmiddelencategorieën krijgen zelfs al te maken met een deadline op 1 juli 2026.
https://www.eurofinsfoodtesting.nl/nieuws/592/alert-verbod-op-rookaroma-s
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing