Is vruchtenhagel een hagelslag?

Ik vroeg laatst of iemand mij de hagelslag kon aangeven en wees daarbij naar de gekleurde vruchtenhagel. Toen kregen we discussie of vruchtenhagel wel een hagelslag is. Is hagelslag alleen de klassieke met chocolade of is de vruchtenhagel óók een hagelslag?

Weet jij het antwoord?

/2500

De broodversierders sinds 1860 noemt vruchtenhagel zelf ook hagelslag, "Vruchtenhagel Heerlijke fruitige hagelslag in vrolijke kleuren om wat-dan-ook lekker mee te versieren." Dus ja, vruchtenhagel is een hagelslag.

Bronnen:
https://www.deruijter.nl/product/100088200...

Ja, vruchtenhagel is ook een hagelslag. Van Dale: strooisel van chocolade of anijssuiker als broodbeleg. Waar komt het woord hagelslag vandaan? Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en het Genootschap Onze Taal geven antwoord op deze vraag: “Voordat deze lekkernij bestond, werd het woord hagelslag gebruikt voor wat we nu kennen als hagel: de neerslag in de vorm van ijskorrels. De bedenker van dit chocoladestrooisel kwam op de naam toen hij op een herfstdag naar buiten keek en het zag hagelen. Dat was het begin van een van de populairste soorten broodbeleg in Nederland: hagelslag.”

Toegevoegd op 28 april 2020 12:28: bron
Bronnen:
https://taalenik.wordpress.com/2016/01/17/...

Vruchtenhagel is de echte hagelslag. De definitie van hagelslag is: soort suikermuisjes als strooisel voor beschuit of brood. Oorspronkelijk zijn suikermuisjes: gesuikerde anijszaadjes, ook wel muizenkeutels genoemd - gegeten op beschuit als een baby is geboren. Zoals tompoezen worden gegeten op Koningsdag. Chocolade hagelslag is pas naderhand ontstaan. Bron: diverse woordenboeken.

Eigenlijk is de échte hagelslag de brosse witte anijshagel. De toenmalige directeur van de Venco , een fabriek die drop en suikerwerk maakte, bedacht ooit dat het lekker zou zijn als witte brosse korrels met een anijssmaak als broodbeleg konden worden gemaakt. Naar eigen zeggen kwam hij op dit idee, tijdens een gure herfstdag waarbij het hagelde. Hagelslag begon dus helemaal niet als chocoladebeleg maar als anijsbeleg. Het is te vinden in het Amsterdams stadsarchief, samen met het recept, en directeur Dieperink heeft rond 1919 het patent hiervoor aangevraagd. Chocoladehagelslag werd pas bedacht in 1936 door chocoladefabrikant Venz. Omdat Venco de naam 'hagelslag' al had gepattenteerd werden de chocoladekorrels 'chocoladehagel' genoemd. Het patent is inmiddels niets meer waard en daarom kan de naam hagelslag gewoon gebruikt worden als soortnaam van dergelijk broodbeleg. Tegenwoordig kan alles hagelslag of muisjes of whatever genoemd worden en zo ook bekend worden.

Bronnen:
https://favorflav.com/nl/food/wat-is-de-sl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100