Waarom zie je in een bakkers- of supermarktbrood geen sporen van kneedhaken?

Als wij brood bakken in onze broodbakmachine, zie je aan de onderkant de sporen van de kneedhaken.

Nu neem ik aan dat bakkers, en anders de fabrieken wel die de supermarkten van brood voorzien, hun brood niet met de hand kneden, maar ook met machines. Toch zie ik in bakkers- en supermarktbrood nooit sporen van kneedhaken.

Hoe komt dat?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat in jouw eigen broodbakmachine de deeghaken IN het bakblik zitten. Grote bakkerijen kneden het deeg voor -tig broden in een grote bak en verdelen daarna het deeg over meerdere bakblikken. En die bakblikken zijn gewoon glad van binnen.

Bakkers en supermarkten gebruiken hele andere (professionele) broodbakmachines.

Dit vroegen wij ons ook af na aanschaf broodmachine in huis :) Meest duidelijk werd dit via dit filmpje.. ....."Gist is een legertje bacteriën dat lucht produceert. Het is een vloeistof. De bacteriën eten de suikers uit het deeg op en door die suikers gaan ze koolzuurwinden laten. Door die winden komen er belletjes in het deeg en het deeg wordt daardoor luchtig. Dat is fijn om te weten hé? In de computer staat het recept klaar voor 900 tarwe casinobroden. In deze silo worden alle juiste hoeveelheden van de ingrediënten gedaan en de computer regelt dan precies hoelang en welke temperatuur er gekneed en gemengd moet worden. Plop. Wanneer het deeg gemengd is wordt het geproportioneerd. De afgewogen hoeveelheid van 1 brood gaat straks de reiskast in. Dit is echt een enorme reiskast. Met een heel knap bedacht kiepsysteem blijven de broodjes precies 50 minuten in deze kast. Het is hier behoorlijk vochtig en warm en dat moet om die gistbacteriën aan de gang te krijgen. Bij precies de juiste temperatuur maken ze de perfecte belletjes. Het deeg heeft nu de vorm van een brood gekregen en wordt het in een bakblik gedaan en dan moet het nog een uur worden na gerezen. Dat gebeurt weer in de reistoren. Dan is eindelijk de oven aan de beurt...." Voor beeld erbij zie: http://www.schooltv.nl/video/hoe-wordt-brood-gebakken-in-de-fabriek-honderdduizend-broden-en-broodjes-per-dag/ na ong. 1.14 min.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100