Houden noten wakker?

Soms heb ik 's avonds ineens trek. Ik weet dat ik, als ik dan naar bed ga, ofwel niet in slaap kan komen ofwel na een paar uur wakker word met een rommelende maag.

Soms eet ik dan een dikke reep kaas. Soms een goed stuk (pure) chocola. En soms noten, bijvoorbeeld (ongezouten) pinda's of cashews.

Als ik kaas of chocola eet, kan ik daarna prima inslapen en doorslapen.

Als ik echter noten eet, heb ik daarna moeite in slaap te komen. Ik ben als het ware "alert", alsof ik vlak voor het slapen gaan een flinke mok sterke koffie heb gedronken.

Nu heb ik dit niet vaak geprobeerd. Het kan dus toeval zijn dat ik twee keer na het eten van noten niet in slaap kon komen, en dat ik als ik nu noten eet last heb van "psychosomatische slapeloosheid", ofwel: het placebo-effect. Ik vind het echter niet de moeite waard om hier een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek aan te wijden. ;-)
Kaas en chocola werken immers prima.

Ik zit echter wel met de vraag: houden noten mij wakker? Zitten daar alertheids-chemicaliën in, zoals de cafeïne in koffie? Of is daar geen sprake van en heb ik mijzelf aangeleerd slapeloos te zijn als ik kort voor bedtijd noten eet?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zitten gewoon extreem veel calorieën in ; zelfs meer dan in chocola en kaas. Zo'n stoot energie kan je natuurlijk prima uit je slaap houden. Anderzijds bevatten noten flinke hoeveelheden tryptofaan, en die zouden juist als slaapmiddel moeten werken. Denk dus toch dat je wakker ligt van alle suiker in de chocola, en dat de connectie die je hebt gelegd met noten een toevallige is en nu een soort psychisch effect kan hebben. Als je verder geen chronische slaapproblemen hebt die het noodzakelijk maken je leefwijze onder de loep te nemen, en een late snack je normaliter niet uit de slaap houdt (en je ook niet kunt garanderen dat het niet-slapen aan de snack ligt) zou ik me er geen zorgen over maken, en gewoon lekker eten wat je wilt. Ik herken het zelf ook wel, dat je soms totaal niet kunt slapen terwijl je niks raars gedaan hebt, en andere keren slaapt als een blok na de halve avond koffie te hebben gehesen ; blijkbaar ligt de oorzaak van de (in)slaapproblemen dan in elk geval niet in de voeding maar op een ander vlak. Hoeveel heb je gedaan op een dag, heb je veel om te piekeren, dat werk. Om daar eventueel inzicht in te krijgen, zou je een heel uitgebreid dagboek van de hele dag (eten en activiteit) moeten bijhouden, en niet alleen van wat je 's avonds heel laat nog gegeten hebt. Toegevoegd na 3 minuten: Overigens moet je lichaam wel wat meer moeite doen om noten te verteren dan een stukje chocola ; dat zou eventueel bij kunnen dragen aan het lastiger kunnen inslapen. Maar nogmaals., twee, drie keer is eigenlijk nog te weinig om een causaal verband te kunnen vaststellen. (En jezelf dubbelblind testen is ook een beetje moeilijk;-) )

Bronnen:
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-E...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100