Is gebakken rundsvlees ook "rood vlees"?

"Rood vlees" zou niet zo goed zijn voor de gezondheid. Tot hiertoe nam ik dat letterlijk. Dus dacht ik dat een goed doorbakken biefstuk minder ongezond was dan een half rauwe biefstuk.
Maar nu hoorde ik dat het om het even zou zijn : gebakken of rauw is volgens mijn bron beiden "rood vlees".
Klopt dit? Of gaat het vooral om rauw "rood vlees", zoals gehakte biefstuk (préparé e.d.m.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens Wikipedia is dat inderdaad rood vlees. "Rood vlees is een benaming voor roodkleurig vlees. Het vlees wordt meestal geslacht uit volwassen zoogdieren en sommige vogels (bijvoorbeeld eenden). In de voedingsleer is rood vlees echter alleen van zoogdieren. Rood vlees verwijst niet naar hoe goed een stuk vlees wordt gekookt, evenmin naar de kleur nadat het gekookt is. Volgens de gastronomie is rood vlees donkerder gekleurd vlees, in tegenstelling tot wit vlees. De exacte definitie varieert naar tijd, plaats en cultuur, maar het vlees van volwassen zoogdieren, zoals koeien, schapen en paarden wordt altijd beschouwd als rood, terwijl het vlees van de kip en het konijn altijd beschouwd wordt als wit. Het vlees van jonge zoogdieren, zoals kalveren, lammeren en biggen wordt traditioneel beschouwd als wit, terwijl het vlees van de eend en de gans wordt beschouwd als rood." Toegevoegd na 2 minuten: In kleine hoeveelheden is rood vlees niet zo erg, het is vooral schadelijker als je het te lang bakt (dat het zwart word) of als het erg bewerkt is, zoals de meeste vleeswaren voor op brood. http://www.gezondheidsnet.nl/info-over-darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rood_vlees

Het is onzin dat rood vlees slecht voor je gezondheid is. Rood vlees is rood omdat het tsjokvol hemoglobine zit, een bijzonder gezond stofje (hemoglobine bevat namelijk ijzer in een makkelijk op te nemen vorm). Het probleem is, dat in sommige landen rood vlees geconserveerd mag worden met nitriet; nitriet geeft het bovendien een nog sterkere rode kleur. En nitriet is WEL ongezond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100