Word je zieker van méér bedorven voedsel dan van een enkel hapje?

Als je iets eet wat bedorven is, of aan de rottige kant begint te raken. Heb je dan evenveel kans op voedselvergiftiging als je een klein hapje neemt of als je er meer van eet? En is de intensiteit van een eventuele uiting ook heviger?

Of maakt het niet uit hoeveel je ervan gegeten hebt, en hoeveel bacterieen/schimmels je binnengekregen hebt voor het effect?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als iets bedorven is heb je met één hapje ook kans op een voedselvergiftiging/voedselinfectie, maar als je afweer sterk genoeg is het mogelijk dat dat ene hapje niets uitmaakt. Hoe sterk iets bedorven is telt ook mee, iets wat nog maar de eerste tekenen van bederf laat zien heeft minder bacteriën/toxines dan iets dat al flink bedorven is. Niet dat het dan nog zou eten, het is maar ter verduidelijking. Dus, één hapje kan al genoeg zijn voor een vergiftiging/infectie, maar hoe meer je er van eet, hoe groter de kans op een infectie/vergiftiging, want je krijgt per hap enorm veel bacteriën binnen. De intensiteit is niet per definitie heviger, je zult niet per x bacteriën een graad meer koorts krijgen, om maar een voorbeeld te geven. Koorts, braken, diaree, e.d. zijn de reacties van het lichaam om de indringers weer buiten te krijgen. De ene mens reageert heviger, dus met meer koorts, e.d., dan een andere, maar dat heeft meer te maken met het afweersysteem. De duur van de ziekte kan eventueel wel langer duren als er meer bacteriën zijn opgenomen in het systeem.

Ja, bij elk probleem spreekt de dosering mee. Arsenicum is vergiftig, maar een paar atomen echt niet. Koolmonoxide is vergiftig, maar een paar moleculen echt niet. Een enorme klap met een hamer op je schedel is dodelijk, maar een klein tikje niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100