Als melkproducten, yoghurt, olie of vet, en fruit sterk wordt afgeraden, welke mogelijkheden zijn er dan nog om licht voedsel te bereiden?

De persoon waar ik het voor vraag heeft al een paar dagen ernstige diarree, krijgt bij het zien van voedsel al braakneigingen. Drinkt veel water met rehydration zout, maar daar blijft niet veel van binnen. Huisarts adviseerde vandaag alleen licht voedsel (met uitzondering van bovengenoemde producten). Wat blijft er dan nog over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Licht verteerbaar? Denk aan (witte) rijst, allerhande crackers, beschuit, gekookte groente (maar geen kolen, ui, knoflook, prei of bonen), witte vis of mager vlees, soep (niet al te kruidig en zonder ui, prei of kool; eventueel kun je het eerst af laten koelen zodat je wat vet eraf kunt scheppen; daarna kun je het opnieuw opwarmen. Of aardappelpuree, gekookte aardappelen, pasta met een simpele saus (en ook weer zonder ui en prei e.d.), eventueel ontbijtkoek (zou ik voorzichtig mee zijn). Brood is soms veel beter te doen als het geroosterd is, en witbrood is lichter verteerbaar dan bruin. Ik heb zelf nog wel eens potjes babyvoeding zitten eten toen ik zo ziek was dat ik niet genoeg kracht had om te kauwen en ook bijna niet om te slikken. Dat is ook niet geweldig, maar was een welkome afwisseling op de drinkvoeding (=zoet!) die ik meekreeg uit het ziekenhuis. Ik hoop dat deze persoon ook iets krijgt tegen de misselijkheid: als je ook diarree hebt dan droog je ontzettend snel uit als je zo aan het overgeven bent. Als je op den duur het idee hebt dat deze persoon niet meer helder is, dus moeilijk aanspreekbaar wordt of verward, en/of hij of zij plast heel weinig, dan moet je echt opnieuw aan de bel trekken. Als het puur de ORS is die er weer uit komt omdat de smaak het braken triggert dan geeft dat niet, zolang er maar genoeg ándere dranken zijn die er wel in blijven. Steeds een paar slokjes is dan beter dan proberen meteen een halve beker leeg te krijgen. Maar als er bijna niets in blijft, dan moet niet alleen jij maar ook de huisarts heel goed in de gaten houden dat hij/zij niet uitdroogt. Ik heb zelf wel eens een week in het ziekenhuis gelegen met heel sullig een wat uit de hand gelopen buikgriep: als je zoveel vocht verliest dan verzwak je heel snel, houd het dus goed in de gaten. Toegevoegd na 4 minuten: Naast de ORS kun je bouillon geven: dat vult ook je zouten wat aan. Ook weer niet te sterk. Maar wat drinken betreft gaat het er meer om dát iemand drinkt: al is er één drank die iemand binnen kan houden, dan geef je die. Als iemand alleen een paar slokjes water kan binnenhouden, ga dan elk half uur een paar slokjes aanbieden. Als iemand uren achter elkaar slaapt, maak je ze desnoods een paar keer wakker voor een paar slokjes water: als er maar iets aan vocht in gaat (en blijft!) Toegevoegd na 11 minuten: O ja: sojayoghurt en -vla. Dat slikt ook gemakkelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100