Helpt extra vitamine D (enigzins) bij het tegengaan van herst/wintersomberheid/depressie?

Zou het helpen om nu al extra vitamine D in te nemen om een wintersomberheid tegen te gaan (ik heb daar zelf meestal geen last van, maar wel iemand in mijn naaste omgeving)? Of moet je toch echt meer licht krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een typisch gevalletje van baat het niet, schaadt het niet. De relatie is niet helemaal duidelijk, maar het is wel een gegeven dat alle mensen met een depressie een relatief laag gehalte vitamine D hebben. Het oorzakelijk verband is echter nog niet keihard. Datzelfde geldt voor daglicht ; daarvan is aangetoond dat het een positief effect heeft op (het ontwikkelen of hebben van) een depressie. Maar in hoeverre dat met het licht zelf of uitsluitend met de vitamine D is , of wellicht nog andere stoffen / hormonen waarop daglicht invloed heeft, zoals melatonine. Je kunt dus gerust vitamine D beginnen te nemen zodra de R in de maand is, maar vergeet ook niet dagelijks lekker een tijdje buiten door te brengen en gezond te eten. Dan doe je er van alle kanten alles aan wat je kunt. Van altijd maar binnen zitten wordt je sowieso niet vrolijker, of je dat nu een winterdepressie mag noemen of niet, hoeveel pilletjes je ook slikt. Toegevoegd na 59 seconden: Nog een leuke bron gevonden.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Nee, het extra slikken van vitamine D heeft daar geen effect op, wel lichttherapie, op vakantie naar de zon en Wellbutrin XL. De werking van Wellbutrin XL ter behandeling van seizoensdepressie is wetenschappelijk onderzocht. De conclusie van dit onderzoek is dat 84 procent van de testpersonen die Wellbutrin XL kregen toegediend geen depressieve gevoelens ontwikkelden tijdens de winterperiode. Bij de testpersonen die een placebo (“nep” medicijn) kregen toegediend, was dit aantal 72 procent. Ook (gespreks)therapie bij een psycholoog of psychotherapeut kan dienstdoen tegen winterdepressie.

Bronnen:
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/...
https://www.salusi.nl/winterdepressie-symp...

Ja, dit kan zeker helpen. Normaal maakt je lichaam vitamine D aan omdat je in voldoende daglicht bent geweest. In de herfst en winter is er aanzienlijk minder daglicht, en zeker mensen die overdag veel werken komen dan makkelijk te weinig buiten. Door het innemen van vitamine D vul je dit tekort aan. Een tekort aan vitamine D kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder moeheid of somberheid. Deze klachten kunnen elkaar versterken, waardoor het allemaal ook erger lijkt. Inname van voldoende vitamine D is dus noodzakelijk voor een goed gevoel!

Bronnen:
http://www.leefbewust.com/themas/vitamined...

Dit is een goede vraag, omdat niemand dit echt heeft uitgezocht. Er zijn wel redenen om te denken dat het zo is; het verklaart ook waarom lichttherapie zo goed helpt. Verder is het dus in ieder geval zo dat een meerderheid van de Nederlanders 's winters een vitamine D tekort heeft (bloedwaarde < 50, sommige artsen zeggen dat 80 nog beter is).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100