Wordt je dik als je volgens het voedingscentrum eet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je wordt dik als je lichaamscellen het vet dat je eet gaat opslaan in plaats van verbranden. Dat gebeurt wanneer je bloedsuikerspiegel wordt verhoogt. Als je suiker of koolhydraten eet wordt dit in je lichaam omgezet in glucose en insuline. Deze zorgen ervoor dat je cellen het vet dat je ook eet gaat opslaan. Vermijd dus voedsel met veel suiker (lekkers, zoet fruit) en hoog in koolhydraten (aardappels, pasta, brood enzomeer). Eet vooral veel groente en proteïne en goede vetten (kokosolie, olijfolie, echte boter). In groenten, vlees, vis, eieren e.d. en goede vetten zitten alle vitamines, mineralen en vezels die je nodig hebt. Ga niet op een crashdieet. Op zo'n dieet went je lichaam aan de schaarste aan voedsel en stelt zich in op minder. Je metabolisme vertraagt dan. Als je dan weer meer gaat eten kom je onherroepelijk aan. Lichaamsbeweging is belangrijk maar niet een zeer grote factor in gewichtstoename. Je zult zien dat je in de sportschool maar weinig calorieën verbrandt in een uur intensief sporten. Het voedsel dat je eet heeft een veel grotere invloed op je lichaamsomvang. Eet vooral de juiste dingen, verhongeren is niet nodig.

Dik worden heeft met heel veel andere dingen te maken dan dat. Wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet, of je er aanleg voor hebt, of je veel beweegt. Het voedingscentrum geeft wel advies over wat gezond is, dus het kan zeker geen kwaad om daar mee te werken, maar het geeft verder geen enkele garanties over of je dik wordt of niet.

Je wordt dik als je meer calorieen binnenkrijgt dan je verbrandt. Doorgaans is eten volgens de schijf van 5 best wel gezond. Echter, alles in proporties, als je je aan de adviezen houdt en je beweegt voldoende (30 minuten per dag voor volwassen) zal je niet snel te dik worden. Maar als je natuurlijk naast de adviezen een stuk taart of chips aan het einde van de avond erbij pakt, tja, dan word je dikker. Dat soort versnapperingen zitten niet altijd in de adviezen verwerkt, maar ja, op zich zou het met die adviezen gezond kunnen leven...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100