Zitten er op kalkoenfilet minder resistente bacteriën dan op kipfilet?

Iemand zei dat

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op kalkoenboerderijen komen veel 'ziekenhuisbacteriën' voor, vermoedelijk door veelvuldig antibioticagebruik. Kalkoen wordt in min of meer dezelfde omstandigheden gehouden als kip. Kalkoenen krijgen waarschijnlijk veelvuldig antibiotica toegediend, omdat op kalkoenvlees veel resistente 'ziekenhuisbacteriën' als MRSA en ESBL worden gevonden. Bovendien lopen mensen door verontreinigingen van pluimvlees relatief vaak voedselvergiftigingen en infecties op. Van de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie van kalkoenvlees heeft ammoniak de nadeligste effecten op de (volks)gezondheid. Ammoniak zit in kalkoenpoep en wordt de stal uitgeblazen via luchtverversingsinstallaties. Maar ook de ammoniak in (kunst)mest telt mee, die wordt gebruikt bij de teelt van kalkoenvoer. Toch is de ammoniakuitstoot voor kalkoenvlees vele malen kleiner dan die voor varkensvlees. Legkippen krijgen weinig antibiotica, omdat dit medicijn niet in hun eieren terecht mag komen. Op dit vlees vind je veel minder (multi)resistente bacteriën dan bij vleeskuikens, doordat legkippen weinig antibiotica krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100