Hoe werkt een low carb dieet?

Bij een low carb dieet eet je minder koolhydraten, maar niet perse minder calorieën (je eet meer eiwit en vet). Hoe kan het dan toch dat je gewicht verliest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normaal gesproken verbrandt het lichaam koolhydraten om energie te krijgen, de overtollige koolhydraten worden dan opgeslagen in de vetcellen, wat betekent dat u gaat aankomen. Doordat het lichaam tijdens een koolhydraatarm dieet weinig koolhydraten tot z’n beschikking heeft om te verbranden, moet het ergens anders energie vandaan halen. Hierdoor gaat het lichaam na 24-48 uur automatisch over in het verbranden van lichaamsvet. Dit proces van vetverbranding word “ketose” genoemd. Het vet wordt afgebroken tot kleine vetzuur moleculen, genaamd ketonen. Deze circuleren door en nemen energie mee naar het lichaamsweefsel. Ovdertollige ketonen worden afgevoerd door de urine. Aangezien het menselijk lichaam de hele dag door energie nodig heeft (o.a. voor de spijsvertering) zult u vanzelf (buik)vet gaan verbranden. Een ander voordeel van ketose is dat het hongergevoel drastisch word verminderd, dit maakt het volhouden van een koolhydraatarm dieet nog makkelijker.

In het begin verlies je eigenlijk altijd wel gewicht. Dat komt omdat er geen energie meer binnenkomt via koolhydraten, dan gaat je lichaam eerst de glycogeen voorraden in je spieren opmaken. Dat kan al zo een kilo of 2 schelen, maar het is geen echt vetverlies, gewoon glycogeen en vocht. Daarna ligt het er gewoon aan of je meer of minder kcal eet dan je nodig hebt. Als je minder eet dan je nodig hebt, val je verder af. Eet je meer dan je nodig hebt, dan kom je weer aan. Vaak val je eerst wel af, maar ga je op een gegeven moment weer aankomen, ook al eet je hetzelfde. Dit komt dan omdat je energie wat lager kan worden, de verbranding van vet/eiwit gaat minder snel dan de verbranding van koolhydraten. Je kunt last gaan krijgen van duizeligheid tijdens intensief sporten, en dan ga je minder bewegen. En omdat je hetzelfde blijft eten, word je calorie balans anders en kun je aankomen. Toegevoegd na 1 minuut: Laag in koolhydraten is geen wonder dieet om af te vallen, voor de ene persoon werkt het goed en die voelt zich er prettig bij, voor een ander is het niet goed vol te houden. Kijk gewoon hoe jij je er bij voelt. Ik zou niet volledig koolhydraten gaan schrappen (dat is ketosis), dat is een dieet wat alleen voorgeschreven word bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie, en is niet bedoeld voor de gehele bevolking.

Er zijn twee redenen waarom je met lowcarben gewicht verliest: 1. Je hebt minder honger, waardoor je minder calorieën eet. 2. Suiker wordt opgeslagen als vet (onder invloed van insuline), maar vet wordt verbrandt.

3. eiwit vertering kost meer energie. 4. slechte eiwit en/of vetvertering waardoor je minder opneemt. een belangrijke: 5. Door een hogere vetinname krijg je meestal meer vetoplosbare vitamines binnen en als je het goed doet meer van bijna alle vitamines en mineralen. Een tekort aan vitamines is een reden voor je lichaam om gewicht vast te houden omdat het denk dat er voedseltekorten zijn. (er zijn onderzoeken die laten zien dat vitamine supplementen afvallen eenvoudiger maakt)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100