Door een vetrijker dieet kunnen diabetes-2 patiënten verder zonder insuline. Hoe werkt dat biochemisch/fysiologisch gezien?

http://www.voedingleeft.nl/cirkels/oranje

Weet jij het antwoord?

/2500

De patient komt in een toestand die ketose wordt genoemd. In die toestand is het glucosegehalte van het bloed minimaal. De hersenen kunnen blijven functioneren doordat de cellen zelf glucose met behulp van vetzuren gaan produceren (gluconeogenese). Doordat het glucosegehalte van het bloed zo laag is, vormt de diabetes geen probleem meer. Toegevoegd na 1 dag: Ketose schijnt overigens niet noodzakelijk te zijn, de enige zekerheid is dat gewichtsverlies en met name vetverlies de belangrijkste factor is die de toestand bij diabetes type2 kan verbeteren. Omdat de verzadiging met koolhydraatarm voedsel (vet/eiwitrijk) sneller optreedt neem je op de lange termijn minder calorieen op dan daarvoor en verlies je gewicht (vet). Het vetweefsel is een belangrijke producent van hormonen en cytokinen (stoffen die ander cellen in de buurt beinvloeden) en die veelheid aan stofjes wordt verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van diabetes type 2.

Insuline heeft meerdere -verwante- rollen in het lichaam. De algemene rol is die van 'overvloedhormoon'; het geeft de boodschap dat er (veel) eten is, en dat dat opgeslagen moet worden. Een specifieke rol is, om de hoeveelheid glucose in het bloed te verlagen, door vet- , spier-, en levercellen de opdracht te geven om glucose op te slaan. Normaal lopen die twee functies parallel, maar eet je teveel koolhydraten, dan botsen die twee functies. De spier- en vetcellen zitten op een gegeven moment overvol met koolhydraten, en worden insulineresistent (weigeren om meer koolhydraten op te nemen). Maar de hoeveelheid glucose in je bloed wordt al snel te hoog; de totale hoeveelheid in je bloed is niet meer dan 1-2 suikerklontjes; dus je alvleesklier probeert wanhopig om meer insuline te maken om de rest van het lichaam te vertellen dat die gevaarlijke hoeveelheden glucose (die je binnenkrijgt via macaroni en cola) moeten worden weggehaald uit het bloed. Het ontsporen van dat proces heet diabetes type 2, en op basis van deze beschrijving is meteen duidelijk dat 'minder koolhydraten' een goede oplossing is: Wat je niet eet, komt ook niet in je bloed, en hoeft ook niet opgeslagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100