Kan je je overdoseren met vitamine A uit levertraan?

Van beta-caroteen (pro-vitamine A) dat van nature aanwezig is in wortelen weet ik dat je je niet kunt overdoseren aangezien het lichaam de omzetting naar vitamine A zelf regelt, hoe zit dat met vitamine A dat afkomstig is van levertraan?

Stel als je teveel levertraan zou binnenkrijgen, ga je dan een vitamine A vergiftiging krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan, ja. Te veel vitamine A kan leiden tot 'hypervitaminose A' (van het Griekse 'hyper' = te veel). Symptomen zijn onder meer: gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid. Een langdurige overdosering van vitamine A kan ontstaan als je gedurende een langere tijd meer dan 3000 microgram per dag gebruikt. Toegevoegd na 12 uur: Vitamine A (retinol) is een vet-oplosbare vitamine. Het komt alleen voor in dierlijke bronnen. Lever is de rijkste natuurlijke bron. Maar ook eidooiers, zalm en melk bevatten retinol. Je lichaam kan vitamine A heel goed opslaan, maar het vermogen om vitamine A uit te scheiden is beperkt. Vandaar dat vitamine A zich kan ophopen tot giftige niveaus wanneer de inname in sterke mate de behoefte overstijgt. Toegevoegd na 12 uur: Levertraan is een vette olie die gewonnen wordt uit de lever van haai, kabeljauw, en andere kabeljauwachtige vissoorten.

Bronnen:
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/11/e...
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100