kun je sporten en eten tegenover elkaar wegstrepen? (zie uitleg)

Als je bijvoorbeeld iets eet van 100calorieen en je gaat daarna 100calorieen verbranden, kom je dan zeg maar weer uit op nul? Of werkt het niet zo simpel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op gebied van calorieën zou je het zo kunnen stellen, ja, maar die instelling heb je best niet. Dit kan je namelijk vergelijken met een eetstoornis. Boulimia-patiënten hebben dezelfde instelling. Maar om concreet een antwoord op je vraag te geven: ja. Wanneer je teveel zout eet, kan je dat verhelpen door goed te zweten en water te drinken. Eet je teveel vet, dan helpt beweging, ... Belangrijk om weten: dit is het geval als het gaat over kilocalorieën, zouten, ... Je neemt niet alleen calorieën op bij het eten! Zeer veel eten en vervolgens sporten zorgt ervoor dat het aantal calorieën beperkt blijft, maar er zijn nog voedingsstoffen. MVG, Aiden. Toegevoegd na 3 minuten: Het komt over alsof ik calorieën een voedingsstof noem, wat uiteraard niet zo is. Met de laatste zin bedoelde ik: "Zeer veel eten en vervolgens sporten zorgt ervoor dat het aantal calorieën beperkt blijft, maar je neemt ook zeer veel voedingsstoffen op. Van vitaminen, bijvoorbeeld, heb je best ook geen overdosis (en al zeker niet van wateroplosbare vitaminen zoals b en c).

In theorie: ja. Maar je moet niet vergeten dat - los van de complexiteit van zo'n berekening, wat ik met eenzelfde activiteit verbrand kan heel anders zijn dan wat jij verbrandt - je lichaam ook een bepaald aantal kcal nodig heeft voor het onderhouden van je gewone lichaamsfuncties (orgaanfuncties, spijsvertering, etc.) en het voor uitvoeren van allerlei alledaagse activiteiten (aankleden, eten, lopen, zitten, naar school/werk, mentale inspanning, sociale activiteiten, etc.) Als je de komende paar weken 100 kcal per dag méér zou eten en je zou ook 100 kcal per dag méér verbranden met beweging, zou je gewicht in theorie gelijk moeten blijven. Al verschillen zelfs dáár de meningen over, waar de consensus is dat elke calorie hetzelfde doet qua verbranding in je lichaam, zijn er ook theorieën die zeggen dat sommige mensen suiker gemakkelijker omzetten in lichaamsvet en anderen vet, en zijn er natuurlijk ook ziektes (waarvan diabetes de bekendste) die het proces van het omzetten van voedsel naar energie enorm kunnen verstoren. Los van ziektes en theorieën, zou je inderdaad op zo'n manier eten en beweging tegenover elkaar weg kunnen strepen. Maar dat geldt als je - zoals ik schreef - de kcal die je per dag méér tot je neemt, ook in hetzelfde tempo gaat verbranden. Als je vanaf vandaag ineens voor elke 100 kcal die je inneemt probeert om met sporten 100 kcal te verbranden, is het een heel ander verhaal. Je bent dan binnen de kortste keren ondervoed en dus trillerig, slap, duizelig. Op wat langere termijn krijg je allerlei verstoorde orgaanfuncties. Als je dus zou willen afvallen door meer te bewegen, vergeet dan niet dat je lichaam met meer beweging ook meer energie (=eten) nodig heeft. Een bepaalde negatieve balans (dus: meer verbranden dan je eet) is wat je wilt als je overgewicht hebt en moet afvallen, maar het verschil moet niet te groot zijn. Anders is het moeilijker vol te houden, en op den duur ook erg ongezond. Bij sporten moet je er dan óók rekening mee houden dat spieren meer wegen dan vet. Iemand die gaat sporten om af te vallen, zou dus wel eens aan kunnen komen of in elk geval in het begin veel minder af kunnen vallen dan hij/zij wenst. Uiteindelijk verbrandt een grotere spiermassa ook meer calorieën, dus spieren kweken is zeker niet verkeerd als je wilt afvallen. Maar het kan goed zijn dat je dan eerder in de spiegel of met het meetlint resultaat ziet dan op de weegschaal. Kortom: het is allemaal complexer dan het misschien lijkt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100