Wordt het calorie aantal hoger als je dingen opwarmt?

Het is mij verteld dat als je bijvoorbeeld kaas op een tostie doet of onder een ei. Het meer calorieen en vet krijgt doordat het opgewarmd wordt. Nou is mijn vraag of dat ook klopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, warme kaas heeft evenvel calorieen als koude kaas. Maar wat er wel gebeurt is dat je voor dat opwarmen vet of olie gebruikt, en dat zijn wel extra calorieen. Maar dat maakt ook weer niet uit als je diezelfde hoeveelheid vet op je boterham smeert en daar een plak kaas op legt

Nee, dat is een hardnekkig broodje aap. Gesmolten kaas ziet er wel veel vetter uit, omdat het vet eruit gaat lopen. Maar zo lang je niets toevoegt, verandert er niets aan de hoeveelheid kcal van een plak kaas als je het verwarmt.

De vraag is altijd of een boterham met kaas minder kcal bevat dan diezelfde boterham met kaas nadat die in een tosti-apparaat is geweest. Dus met dezelfde hoeveelheid boter, geen toevoeging van saus en geen toevoeging van ham. Het antwoord daarop is ja en nee: de totale hoeveelheid kcal verandert niet maar het percentage wel doordat er vocht verdampt wordt. Dus 100 gram boterham met kaas bevat minder kcal en dan 100 gram tosti van diezelfde boterham met kaas. Die boterham met kaas van jou zou bijvoorbeeld 55 gram kunnen wegen en nadat die in het tostiapparaat is geweest 53 gram (voorbeeld dus).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100