Ik lees voor:
Je stelt de vraag of yoghurt bijv. afbraak kan doen aan de vitaminen in bijvoorbeeld mandarijnen. Je kunt gerust yoghurt samen met fruit nemen, de yoghurt (calcium of de eiwitten erin) vermindert de opname van vitamine C niet.
Het klopt wel dat veel voedingsstoffen elkaars opname kunnen bevorderen of verminderen. Vitamine C bevordert de opname van plantaardig ijzer (brood, groente e.d.). Calcium vermindert de opname van ijzer iets in het lichaam. In praktijk hoef en kun je hier geen rekening mee te houden.
Dat staat op het online spreekuur:
http://onlinespreekuur.gezondheidsplein.nl/onlinespreekuur/bekijk_vraag/17503/doet-yoghurt-afbraak-aan-vitamine-c.html
Daarnaast wordt fruit in zijn algemeenheid behoorlijk OVERgewaardeerd:
Fruit is goed, maar we dichten het meer toe dan dat er daadwerkelijk aan voedingsstoffen in zit. Klein fruit – bessen, kersen, frambozen, bramen – bevat nog de meeste voedingsstoffen. Appels, peren en druiven nauwelijks. Het enige voordeel is: ze eten lekker weg en bevatten weinig calorieën. Een misverstand is dat alle vitamines die we nodig hebben, in fruit zitten. Dat is zeker niet zo.’
Dat zegt professor Martijn Katan, een Nederlands hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van een populair wetenschappelijk boek over voeding.
http://www.janmarijnissen.nl/2010/10/15/in-gesprek-met-professor-katan-zuivel-fruit-en-het-ontbijt-staan-op-een-te-hoog-voetstuk/