Is dit een gezonde levensstijl?

Als je vooral op fruit leeft is dit gezond voor je? Want ik eet totdat ik het avond eten heb niks anders dan fruit en dan heb ik het over veel fruit...

Minimaal 6 wortels (Grote), 2 kiwi's 1 appel en meestal eet ik meer dan dit...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dit is niet gezond. Alleen 6 wortels, 2 kiwi's en een appel is niet genoeg eten, ook niet met normaal avondeten erbij. Fruit is wel gezond, maar 2-3 stuks is vaak wel genoeg (wortel is geen fruit trouwens). Je eet verder geen eiwit, behalve de wortel dus geen groente, en vezels krijg je volgens mij ook te weinig van zo. Het enige dat je binnenkrijgt is wat vitamines en vooral fruitsuiker. Ik weet niet wat je doel is met dit eetschema, maar je eet volgens mij veel te weinig, en veel te eenzijdig.

Zie het als een bouwen van een huis. Je hebt alleen maar kozijnen en niets anders. Nou met die kozijnen is niets mis mee, die heb je echt wel nodig, maar om een compleet huis te bouwen heb je echt wel meer nodig. Dus nee, dit is geen gezonde levensstijl. Dit is een uithongerprogramma. Je mist veel belangrijke bouwstoffen.

Fruit heeft min of meer terecht een gezondheidsimago omdat men in het verleden 's winters makkelijk een tekort aan vitamine C opliep. Tegenwoordig beschikken we het hele jaar door over voldoende groente en fruit. Echter, het is niet zo dat veel fruit gezonder is dan genoeg fruit en zeker niet als je er ander voedsel voor laat staan. Dan loop je het risico op tekorten aan eiwitten, vetten en vooral vetoplosbare vitamines maar ook op andere voedingsstoffen, zoals mineralen.

Fruit levert veel vitamines en mineralen. Zo is fruit een belangrijke leverancier van vitamine C, vitamine A, E, foliumzuur, voedingsvezel, kalium en spoorelementen zoals ijzer en calcium. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Het eten van veel fruit verminderd aanzienlijk het risico op meerdere vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Als Nederlanders meer fruit en groente zouden eten zouden er jaarlijks ongeveer 2300 sterfgevallen aan kanker en 5000 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten worden voorkomen. Daarnaast kunnen jaarlijks ongeveer 18000 hartinfarcten en beroerten worden voorkomen. Dus ja, fruit is zéér gezond. Ik zou alleen wat meer variëren als ik jou was. Dus niet alleen appels en kiwi's. Tussen de verschillende fruitsoorten zijn er grote verschillen in gehaltes aan vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Hoe meer je varieert, hoe meer je van alles binnen krijgt. Eet ook regelmatig een banaan, daar zit wat meer energie in, of een avocado, een van de weinige soorten die vet bevat. De wortels die je eet zijn uiteraard ook zeer gezond, maar wissel het eens af met bijvoorbeeld snack-tomaatjes, reepjes paprika, radijsjes, komkommer enz. Ik mis wat eiwitten en vetten in je voedingspatroon. Dat zijn toch echt heel belangrijke bouwstoffen. Een goed idee zou zijn om overdag naast je portie rauwe groente en fruit een handje RAUWE gemengde noten te eten. Boordevol eiwitten en gezonde vetten: http://www.superfoodspecialist.nl/ongebrande-noten/ De vetten zijn ook belangrijk voor de in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A en E. Wat rauwkost met koudgeperste olijfolie is ook een goed idee. Als je daarnaast 's avonds ook nog naast een berg groente een flinke portie zilvervliesrijst, volkoren pasta of peulvruchten eet dan leef je vele malen gezonder dan de gemiddelde Nederlander. Die eet namelijk veel te weinig groente en fruit, maar wel snoep, koek, chips, fastfood, te veel zout, transvetten en bewerkte voedingsmiddelen.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Fruit als vervanger van broodmaaltijden past niet in een gezonde levensstijl. Het klopt dat fruit veel vitamines, mineralen en veel andere waardevolle stofjes levert, maar fruit levert niet alles wat je nodig hebt. Als je het doet vanwege de smaak, omdat je misschien brood ed. niet lekker vindt, dat kan. Dat is dan een persoonlijke keuze/levensstijl. Daar hoeft niemand over te oordelen. Als je interesse hebt in gezonde voeding kijk dan eens bij: www. puurgezond.nu www.voedingscentrum.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100