Klopt het dat vloeibare vetten makkelijker verteren dan niet-vloeibare vetten?

Indien wel, hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet altijd zo. Vetten zijn lange ketens die eerst gesplitst moeten worden in kleine stukjes. Ook moet de onoplosbaarheid in water worden overwonnen. Dat eerste gebeurt met het enzym lipase, het tweede met gal, dat het vet emulgeert. Lange vetten zijn moeilijker te verteren dan korte of middellange. Kokosolie is een middellang vet dat vooral uit verzadigde vetzuren bestaat. Kokosvet is makkelijk opneembaar. Toegevoegd na 7 minuten: Verzadigde vetten zijn meestal hard(er) bij kamertemperatuur, onverzadigde vloeibaar. De moeilijkheid van verteren is afhankelijk van de complexiteit van het vetmolecuul. Een kort molecuul kan verzadigd zijn (met waterstofatomen) en daardoor minder vlieibaar en toch makkelijk verteerbaar.

Bronnen:
http://www.runnersweb.nl/Gezondheid/Eten-e...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100