Waarom wordt een klontje gesmolten boter niet meer zoals hij was, geel van kleur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je boter laat smelten tot 50 graden en het weer laat stollen blijft de kleur hetzelfde. Ga je boter hoog verhitten zullen de vaste stoffen in het vet kleuren en eventueel bij hoge hitte verbranden en dien ten gevolge krijg je ook verkleuring. Je kunt de boter ook tot 50 graden verhitten en dan het depot ( water en vaste stoffen ) verwijderen nadat het vet gestold is. De overgebleven geclarifieerde boter kun je nu hoger verhitten, zonder dat het bruin wordt.(max 170 graden).

Om de zelfde reden dat een verhit stuk vlees ook niet meer de oorspronkelijke kleur heeft. Hitte doet iets met dingen. Alles wat met temperatuurverhoging in aanraking komt verandert.

Hitte en kou (maar ook andere factoren) spelen een rol als het gaat om moleculaire veranderingen. Als je bijvoorbeeld kaas smelt krijgt het een zoutere smaak en het wordt zelfs een beetje elastisch en er komt een geel/oranje kleurig vloeibaar vet op de kaas te liggen. Dit is niet meer terug te draaien. Als je ijs gaat maken en dus water in de vriezer gaat leggen wordt het water wit, een kenmerk van ijs. Dit is wel weer terug te draaien want als je het ijs laat smelten wordt het weer het kleurloze water. Bij boter is het hetzelfde verhaal als bij de kaas. Door de hitte wordt de boter vloeibaar, het gaat van een solide naar vloeibaar. Misschien dat de vetten die in boter en kaas zitten ervoor zorgen dat het verkleurd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100