Waarom verplaatst een pijnprikkel zich sneller naar je hersenen dan een signaal dat je maag vol is?

Ik ben bezig met afvallen en nu is onder andere het advies dat ik niet snel eet. Dit omdat je dan in korte tijd veel voeding tot je neemt terwijl je maag al best vol kan zitten. Hierbij kwam als argument dat je maag receptoren heeft die reageren wanneer je maag uitzet. Dit signaal kan echter tot een half uur erover doen om je hersenen te bereiken. Met als gevolg dat je dan wellicht allang 2 porties op hebt, en je je maag stelselmatig oprekt waardoor dat signaal steeds later komt en je dus vaak of langer een hongergevoel houdt.

Dit klonkt mij allemaal logisch in de oren, maar ik bedacht me ineens; deze signalen gaan via je zenuwen naar je hersenen. Als ik mijn vinger brandt, krijg ik direct een signaal dat ik pijn heb en mijn vinger moet verplaatsen.

Waarom krijg ik dan niet direct een vol gevoel?

Alvast bedankt voor het antwoord!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een pijnprikkel direct via het zenuwstelsel gaat, soms zelfs buiten de hersenen om. Een verzadigd gevoel ten gevolge van eten wordt niet alleen door directe zenuwprikkels veroorzaakt. Een voldaan gevoel ten gevolge van eten is niet alleen het gevolg van een volle maag. Er spelen ook hormonale signalen mee van insuline en ghreline. Het genereren van die hormonen kost wat tijd. Het werkt inderdaad om langzamer te eten maar ook wat je eet is van invloed op je gevoel van verzadiging. Algemeen wordt tegenwoordig wel erkend dat eiwitten het beste verzadigen en geraffineerde koolhydraten het minste.

Omdat je lichaam jou moet waarschuwen voor gevaar. Iets te veel eten is niet gevaarlijk voor je lijf, dus daar hoeft het niet direct een waarschuwing voor te geven. Je kunt helpen het vol-signaal eerder te krijgen door de maaltijd te beginnen met het drinken van twee glazen water!

Dit gaat niet om het signaal als wel de opwekking ervan. Eten heeft tijd nodig om naar je maag te gaan. Ook is het zo dat er geen duidelijke "switch" is wanneer het eten de maag bereikt. Dit gaat nl. door het proces van voedselopname. Het is een meer opbouwend signaal. Het versturen ervan gaat net zo snel als een pijnprikkel. pijnprikkel is gewoon meer direct "aan".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100