Hoe pak je een vit-D gebrek het best aan?

uiteraard kunnen er pillen/multivitaminen oid ingezet, dat weet ik. benieuwd naar jullie mening/ervaring.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een fors tekort verhelp je niet met een extra harinkje of zonnebankje per week. Dat kun je het beste met behulp van je huisarts en hoge doseringen van 50.000 IE per week van de apotheek doen, totdat je lichaam voldoende gestapeld heeft in het vetweefsel. Er zijn verschillende schema's mogelijk. Zo nauw komt het niet. De minimum streefwaarde als bloedspiegel wordt langzamerhand van 50 naar 75 mmol/liter bijgesteld. Is dat eenmaal op peil dan helpen vette vis, zoals zalm, haring, sardines, sprot en paling, maar ook eidooier, volle melk, boter en paddestoelen om je vitamine D op peil te houden. Bij voldoende zonlicht is de huid ook in staat om vitamine D te maken. Maar daar moet de zon wel voldoende kracht voor hebben en uiteraard moet er wel voldoende huid aan de zon blootgesteld worden. 's Winters kun je dat vergeten maar dan kan de zonnebank een handje helpen. Hoewel je vitamines kunt overdoseren gebeurt dat bij vitamine D niet zo heel snel. Het spul stapelt in het vetweefsel totdat het nodig is. Een beetje meer stapelen betekent gewoon dat je wat langer te weinig kunt innemen.

Heb zelf in september een Vit D te kort gehad, een vitamine kuur van 3 maanden (Vit D koop je gewoon bij de drogist), 's morgens 1 en 's avonds 1 en je bent weer helemaal op en top. Pas op met Vit d te kort, je kunt er zeer pijnlijke bulten op je vinger pezen van krijgen en het is slecht voor de botten, was er na de kuur van 3 maanden geheel van af.

Vitamine D zit in dierlijke producten. Maar daar zit erg weinig in, behalve in vette vis. Paling, zalm, makreel. Eet dus vette vis.

Half uurtje per week onder de zonnebank.

In de wintermaanden kunt u gebruik maken van een zonnebank die ook UV-B-straling afgeeft. Neem gedurende 2-3 maanden elke dag 2.000-3.000 IE vitamine D in en laat vervolgens uw vitamine D-gehalte bepalen. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts. Pas de dosering vervolgens aan totdat uw vitamine-D-spiegel het gehele jaar door minimaal 80 mmol/liter en maximaal 200 mmol/liter is. Het is overigens interessant om te weten dat mensen in zonnige landen een vitamine D-status van gemiddeld 225 mmol/l hebben. Toegevoegd na 1 minuut: http://www.vitaminedtekort.com/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100