Welke stof in koffie zorgt voor een waterafdrijvend effect? En geldt dit ook voor cafeïnevrije?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cafeïne. Door cafeïnehoudende dranken verliest het lichaam het vocht sneller via de urine dan als er geen cafeïne wordt gebruikt (cafeïnevrije koffie). Het is echter niet zo dat het lichaam door de cafeïne meer vocht verliest. Dranken met cafeïne leveren, net als alle andere dranken, vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken. Dat is niet zo. Het lichaam verliest niet méér vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie. Het verliest wel wat sneller vocht via de urine.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Een veelgehoorde misvatting! Koffie heeft géén vochtafdrijvende eigenschappen. Sommige mensen gaan na het drinken van koffie iets vaker naar het toilet, maar aangetoond is dat de totale hoeveelheid urine niet verandert.

Bronnen:
http://www.maas.nl/g.content.php?pagina_id=93

De opgeloste stoffen in een kop koffie moeten, grotendeels via de urine, het lichaam weer uit. Daardoor krijg je dorst waardoor je het vochtverlies weer aanvult door te drinken. Doe je dat laatste niet, dan droog je uit maar dat is natuurlijk iets anders dan het 'afdrijven' van overtollig vocht. Maar, zoals gezegd, verlies je netto geen lichaamsvocht uit je lichaam door koffie te drinken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100