hoe komt men aan vitamine b 12 tekort?

Mijn dokter zegt dat het komt door te piekeren meer moet ontspannen sporten maar geloof hem niet. Ik eet goed eieren vlees ,volkoren brood ,groenten .en toch krijg ik terug een tekort aan vitamine 12.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij is de oorzaak dat al mijn vitaminen b12 wordt afgebroken in het lichaam. Ik kan zoveel als ik wil ijzerhoudende produkten eten het blijft laag. Ijzertabletten of ijzerinjecties is dan de enige mogelijk nog. Toegevoegd na 3 minuten: Als jij voldoende ijzerhoudende produkten eet ligt het probleem ergens anders. Schrijf je dagelijkse eetpatroon eens op van een maand en ga hiermee naar je huisarts. Dan heb je deze klacht goed onderbouwd en moet hij hier serieuzer mee omgaan

Mogelijke oorzaak vitamine B12-tekort Een vitamine B12-tekort kan veel verschillende oorzaken hebben: Pernicieuze anemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede die ontstaat als gevolg van een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Door deze auto-immuun ziekte produceert de maag niet of nauwelijks 'intrinsic factror'. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm. Vanwege een tekort aan intrinsic factor kan vitamine B12 dus niet opgenomen worden. Pernicieuze anemie wordt elders op deze site uitgebreid besproken. Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. Deze infectie kan de oorzaak zijn van een van een atrofische maagontsteking. Hierbij is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal, waardoor minder intrinsic factor door de maag wordt geproduceerd. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm. Een verminderde inname van vitamine B12. Dit komt met name voor bij alcoholisten en bij veganisten/vegetariërs (mensen die geen dierlijke producten/vlees eten). Operatie laatste deel dunne darm. Wanneer het laatste deel van de dunne darm (ileum) operatief verwijderd is of niet goed functioneert kan een vitamine B12-tekort ontstaan. Vitamine B12 wordt namelijk via de wand van het ileum door het lichaam opgenomen. Bacteriële overgroei in de dunne darm. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed opgenomen door het lichaam. Maagoperatie waarbij (een groot deel) van de maag verwijderd wordt. Het maagslijmvlies produceert dan niet voldoende intrinsic factor, waardoor vitamine B12 niet goed wordt opgenomen. Medicijngebruik. In zeldzame gevallen kan een vitamine B12-tekort ontstaan als gevolg van medicijngebruik. Verminderde maagzuurproductie. Bij ouderen kan de productie van maagzuur afnemen. Hierdoor kan vitamine B12 minder goed opgenomen worden. Ouderen hebben daardoor vaker een vitamine B12-tekort. In de volksmond worden de termen 'pernicieuze anemie' en 'vitamine B12-tekort' nogal eens door elkaar gebruikt. Officieel spreekt men alleen van pernicieuze anemie als het vitamine B12-tekort veroorzaakt wordt door een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies (auto-immuun gastritis). In alle andere gevallen spreekt met van ‘vitamine B12-tekort’.

Bronnen:
http://www.mlds.nl/ziekten/60/vitamine-b12...

een B12 tekort kan o.a. ook veroorzaakt worden door het slikken van maagbeschermers zoals Omeprazol.

Mogelijke oorzaken van een vitamine B12-tekort zijn: * Verminderde opname uit voedsel, doordat het dieet te weinig producten bevat met vitamine B12 of foliumzuur, of doordat het lichaam vitamine B12 en foliumzuur niet goed opneemt vanuit de darmen * Een toegenomen uitscheiding via de nieren van vitamine B12 of foliumzuur bijvoorbeeld als gevolg van overmatig alcoholgebruik of het slikken van bepaalde medicijnen * Een toegenomen behoefte van vitamine B12 of foliumzuur, zoals tijdens de zwangerschap. Of je een vitamine B12 tekort hebt, is aan te tonen met een test. Wil je meer weten over deze test? Klik dan hieronder op de link bij 'bronnen'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100